Jeden przycisk i własną kuchnię zamienisz we włoską caffetterię!

0
138

Bez wyjazdu do Włoch również możesz napić się prawdziwego, esencjonalnego espresso. Tylko miłośnicy kawy wyczuwają w nim lekkie nuty orzecha, czekolady i karmelu, ciesząc się na finiszu delikatną goryczką kofeinowej mocy. Żeby codziennie dodać sobie energii postaw na jakościową kawę o poranku. Jedno urządzenie i Twoja kuchnia zamieni się we włoską kawiarnię, z profesjonalnym, włoskim baristą do Twoich usług!

Smak kawy jest uzależniony od tego, jak długo trwa ekstrakcja oraz z ilu gram zmielonych ziaren przyrządzasz napar. Sięgając po La Pavoni Domus Bar, nie musisz się martwić o skomplikowane proporcje, by uzyskać idealną gęstość, smak i klarowność naparu. Są takie cechy, które warto wziąć pod uwagę, jeśli chcesz doświadczyć prawdziwej esencji tego napoju.

Prawdziwa kawa? Czy to możliwe?

Włosi doszli do perfekcji wyciągania z kawy tego, co najbardziej wartościowe – dużej dawki kofeiny, odpowiedniego aromatu oraz intensywności. Bazą wszystkich napojów kawowych jest precyzyjnie zaparzone espresso – od niego zależy smak kawy, którą lubisz. Włoskie urządzenia pozwalają na odpowiednią grubość mielenia ziaren i dobór idealnego ciśnienia. Mają sitka do pojedynczego i podwójnego parzenia – wszystko idealnie dostosowane do Twoich preferencji.

Może okazać się, że pojedyncza kawa jest niewystarczająca, więc espresso doppio powinno szybciej postawić Cię na nogi i dłużej zapewnić Ci energię. Oryginalna receptura na włoskie espresso zakłada stosowanie określonej mieszanki kaw (80% Arabiki, 15-20% Robusty) i certyfikowany sprzęt. Powinno się ją zaparzać (ekstrakcja) przez 25 sekund, używając 7-10 g świeżo zmielonej kawy. Na powierzchni tradycyjnego espresso obowiązkowe jest pojawienie się cremy, czyli pianki. Jednolita i trwała, utrzymująca się przez co najmniej 120 sekund od momentu nalania kawy bez mieszania potwierdza jakość naparu. Kolor espresso również jest ściśle określony i powinien wyróżniać się orzechowo-brązowym lub ciemnobrązowym odcieniem.

Czym wyróżniają się włoskie urządzenia do parzenia kawy?

Włoskie urządzenia nie tylko gwarantują najlepszą esencję kawy, ale są także ekonomiczne. Z niewielkiej ilości mielonych ziaren uzyskujesz maksimum esencji, oszczędzając ilość zużytych ziaren. We włoskich kawiarenkach zakochają się przede wszystkim pasjonaci samodzielnego przyrządzania kawy – tacy, dla których cały proces, od zmielenia, aż do konsumpcji jest ciekawą przygodą. Odmierzanie, uciskanie zmielonego proszku specjalnym narzędziem, a później wytrząsania wykorzystanej kawy, sprawiają, że przygotowywanie napoju staje się prawdziwym rytuałem. Na rynku dostępne są włoskie ekspresy kolbowe z młynkiem, które gwarantują również szybkie uzyskanie prawdziwej kawy. Warto zwrócić uwagę na ekspresy dźwigniowe, które zachwycają wyglądem – to wypolerowane, lśniące i ergonomiczne powierzchnie, wpisujące się w kuchnie o industrialnym wyglądzie.

Wszystkie urządzenia nadają się do domowego lub gastronomicznego wykorzystania, wystarczy tylko dopasować wielkość i parametry maszyn do swojego wnętrza i preferencji. Sięgając po włoski ekspres do kawy, przede wszystkim jednak kieruj się możliwościami, jakie oferuje. Jeżeli jesteś fanem cappuccino, sprawdź ubijacz do mleka, a gdy nie wyobrażasz sobie poranka bez espresso, koniecznie zadbaj o właściwy poziom barów. Pij taką kawę, jak lubisz!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ