Jaką drewnianą deskę do krojenia wybrać?

0
556

Wybór drewnianej deski do krojenia, tylko pozornie jest prosty. Przedstawimy Ci tylko propozycji desek, które z pewnością wzbudzą Twoje zainteresowanie. Porównamy różne rodzaje drewna i wymienimy jego wady i zalety. Natomiast ostateczną decyzję zostawimy Tobie.

Każdy rodzaj drewna ma trochę inne właściwości

Deski drewniane chyba są najczęściej spotykane w polskich kuchniach. Drewno ma bardzo wiele cech, które powodują, że jest ono wręcz doskonałym materiałem do krojenia. Warto wiedzieć, że drobne nacięcia na drewnie w pewien sposób samodzielnie się zasklepiają i są dużo mniej widoczne. Drewno posiada również właściwości antybakteryjne. Deski drewniane mają również taką zaletę, że nie tępią noży. W dodatku są idealne do krojenia pieczywa oraz innych suchych produktów.

Wybierz deskę do krojenia z twardego drewna

Gdy już zdecydujesz się na zakup deski drewnianej, to przede wszystkim musisz wziąć pod uwagę jakość drewna, z którego jest wykonana. Najważniejsza jest jego twardość. Miękka deska bardzo szybko się zniszczy i znowu będziesz musiał szukać czegoś nowego. Deski bardzo miękkie produkowane są z takich drzew, jak: osika, topola, wierzba, świerk, jodła oraz limba. Drzewa o średniej twardości to: lipa, sosna czarna, wiąz i orzech. Twarde drewno pochodzi z następujących drzew: dębu, jesionu, gruszy, akcji oraz wiśni. Natomiast jedne z najtwardszych desek drewnianych produkowane są z buku, grabu oraz cisu. Jeżeli szukasz bardzo dobrej jakości deski drewnianej, której trwałość Cię pozytywnie zaskoczy, to zajrzyj na stronę producenta desek i pobierz katalog.
Znajdziesz tutaj deski wykonane z buku, dębu i jesionu, czy rodzajów drewna, które jest twarde lub bardzo twarde. W katalogu znajdują się deski o bardzo różnych rozmiarach, kolorach, grubościach i kształtach, więc spokojnie możesz dobrać sprzęt do Twojego aktualnego zapotrzebowania. Deski drewniane do krojenia potrafią być naprawdę niezwykle uniwersalne.

Najtwardsze deski drewniane produkowane są z hebanu i kokosu, ale mimo ich bardzo dużej odporności na zarysowania, niewiele firm ma je w swojej ofercie, ponieważ odstraszają ceną. Deska z hebanu kosztuje około 300 zł.

Jaki kształt powinna mieć deska do krojenia?

Chociaż deski do krojenia drewniane potrafią występować w naprawdę bardzo wielu różnych formach, to najlepiej sprawdzi się klasyczna prostokątna powierzchnia. Najłatwiej kroi się na niej na przykład chleb na rodzinne śniadanie. 

Podsumowując, deska drewniana powinna być wykonana z wysokiej jakości drewna, które ma odpowiednią twardość, na przykład buku, dębu lub jesionu. Najlepszym kształtem deski do krojenia jest prostokąt. Natomiast rozmiar drewnianej deski do krojenia jest już zależny tylko i wyłącznie od Twoich indywidualnych preferencji.

[Głosów:2    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ