Pierogarnia

Pierogarnia to pomysł na biznes, który może się sprawdzić, szczególnie że nakłady kosztów, w porównaniu do klasycznych lokali gastronomicznych, są stosunkowo niskie. Nie potrzebujesz też dużego lokalu, bo większość klientów zamawia pierogi na wynos. A co będzie konieczne na start? Sprawdzamy.

Lokal na pierogarnię

Zakładamy, że przeprowadziłeś już rozeznanie na rynku, wiesz, że w pobliżu nie masz poważnej konkurencji, a zapotrzebowanie na pierogi (np. bliska obecność uniwersytetów, biurowców) może być spore. Dlatego pierwszą rzeczą, której potrzebujesz, jest lokal na prowadzenie działalności. Możesz go kupić lub wynająć, choć, ze względu na koszty, to drugie rozwiązanie jest oczywiście znacznie częściej wybierane.

Jak wspominaliśmy we wstępie, nie potrzebujesz dużego lokalu, najczęściej pomieszczenia przeznaczone na pierogarnię mają łącznie ok. 100 mkw. Połowa z tego przeznaczana jest na salę dla gości, połowa na kuchnię, magazyn, a także pomieszczenia socjalne.

W przypadku kuchni ważne jest, aby możliwe było wydzielenie kilku różnych stref: do obróbki termicznej, mącznej, warzyw, zmywania oraz magazynowania. W innym wypadku możesz mieć problemy z Sanepidem. Rozwiązaniem, które coraz częściej jest stosowane, to częściowe otwarcie kuchni na salę restauracyjną – często pozwala to zaoszczędzić trochę miejsca oraz przyciąga klientów, zwabionych pysznymi zapachami.

Produkcja pierogów – wyposażenie, sprzęt

Masz już lokal na oku? Czas zabrać się za niezbędny sprzęt. My nie skupimy się dziś na typowym wyposażeniu restauracji, knajpki, tylko na urządzeniu, które jest specyficzna dla pierogarni. Co może się przydać?

Maszyna do pierogów (zfm-online.com/oferta/linia-do-gotowania-pierogow) to urządzenie, które może być wyposażone w stół do formowania pierogów, maszynę gotującą oraz sekcję schładzającą i suszącą. Umożliwia przygotowanie i gotowanie pierogów tradycyjnymi sposobami, lecz znacznie przyśpiesza oraz standaryzuje cały proces (np. zapobiega sklejaniu się poszczególnych sztuk podczas gotowania). Jednocześnie ułatwia pracę oraz nawet kilkukrotnie oszczędza wodę i energię, w porównaniu do gotowania w garnkach. Co ciekawe, do takiego urządzenia można dołączyć formierkę pierogów.

Taki sprzęt to również oszczędność miejsca, wszystko jest obok siebie, nie trzeba miotać się między stołem, a kuchenką z garnkami. I co najważniejsze, pozwoli na przygotowanie różnego rodzaju pierogów, także włoskich ravioli, gruzińskich chinkali, czy azjatyckich gyoza.

Wymogi dla pierogarni

Każdy lokal gastronomiczny, przed rozpoczęciem działalności, musi spełnić restrykcyjne wymagania Sanepidu. Co jest ważne?

Należy zapewnić punkty wodne w kuchni, czyli umywalki oraz zlewy. Trzeba zorganizować osobne stanowisko do zmywania, a także do obierania warzyw. Ściany w pierogarni muszą być łatwe w czyszczeniu, co ułatwiają kafelki. To samo dotyczy podłogi.

Ważnym elementem jest prawidłowa wentylacja, która obejmuje nie tylko kratki wentylacji grawitacyjnej, ale też okapy.

Oprócz tego trzeba zdobyć zaświadczenie o drożności wentylacji oraz zaświadczenie o badaniu wody przez Inspekcję Sanitarną.

[Głosów:41    Średnia:2.2/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ