Wpływu chemicznych dodatków do żywności nie sposób nie zauważyć. Produkty zawierające konserwanty, najczęściej posiadają dłuższy termin ważności.

Rozmaite ,,ulepszacze” poprawiają również wygląd oraz smak potraw. Istnieje jednak kilka sposobów, aby podjąć walkę z modyfikowaną, głęboko przetwarzaną żywnością.

Warzywa

Zacząć trzeba od prostego postanowienia. Wiele produktów możemy bowiem przyrządzić samemu. Rozmaite sałatki czy też zupy kremy oparte na znajomych komponentach, posiadają sprawdzony skład. To fakt, niektóre warzywa również nie mają zbyt wiele wspólnego z ekologią. Jeżeli jednak starannie przyrządzimy potrawę w naszym domu, zmniejszymy liczbę niepotrzebnych dodatków oferowanych w hipermarketach.

Duża część społeczeństwa inwestuje w specjalne urządzenia – wyciskarki. Są one najprostszą metodą połączenia składników. Wrzucenie obranych warzyw nie stanowi dla nikogo problemu. W ten sposób przyrządzimy zdrowe koktajle warzywne czy też smaczne zupy. Przepisy na tego typu potrawy znajdziemy chociażby w sieci.

Owoce

Jeżeli jesteśmy już przy wyciskaniu, warto wspomnieć o wszechobecnym cukrze. Nawet z pozoru przyjazne nam soki, posiadają ogromną ilość ,,białej śmierci” w przeliczeniu na opakowanie. Dobrym sposobem ograniczenia go, będzie wyciskanie soku samemu.

Dla wielu osób codzienne przygotowywanie świeżego napoju staje się uciążliwe. Trzeba jednak pamiętać o efekcie. Ten dla naszego organizmu będzie nieoceniony.

Czytaj skład produktów

To coraz częstszy widok, ale nadal niekiedy zapominamy o podstawowej czynności. Etykiety pełnią nie bez przyczyny informacyjną rolę. Na składzie parówek, poznamy dla przykładu prawdziwą zawartość pełnowartościowego mięsa. Każdy towar stojący na półce, posiada na opakowaniu pełnię ,,szczęścia” konsumenta. Trzeba jej jednak ,,dosięgnąć”, a do tego potrzeba odrobiny wysiłku.

Nie dać się zwariować

Produkty ekologiczne coraz śmielej eksponuje się na rynku. Przeciętny konsument musi jednak pamiętać o znaczącej wadzie tych wyrobów.Cena nabycia nie należy do niskich. Dlatego też zmiana swojego żywienia w stu procentach, będzie dla wielu osób zwyczajnie niemożliwa.

Sztuka robienia zakupów jest więc pełna kompromisów. Wśród tysięcy produktów, należy znaleźć te godne naszej uwagi. Niektóre potrawy lepiej przygotowywać samemu. Tak, aby mieć pewność zawartych w nich składników.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ