Mała czarna na dzień dobry

0
1066

Nie brakuje w Polsce miłośników kawy. Aromatyczny napój dla wielu osób jest synonimem poranka, a także przerwy w pracy czy też dodatku do spotkania z kimś bliskim. Zmieniają się metody przygotowywania napoju, a także mieszanki, jakie się na rynku pojawiają. Prawdziwi koneserzy mają w czym wybierać i obecnie nie ma też problemu, by najlepszą kawę przygotować w domu. Nie brakuje przecież ekspresów, które sprawdzają się równie dobrze jak te w najlepszych kawiarniach. Warto jednak pamiętać o tym, że to od jakości ziaren zależeć będzie smak i aromat kawy.

Kawa w wersji eko

Coraz chętniej sięgamy po kawę ekologiczną https://ekoaleja.eu/pol_m_Zywnosc-ekologiczna_Kawa-ekologiczna_Kawa-zbozowa-ekologiczna-963.html. To opcja dla tych, którym zależy nie tylko na doskonałej jakości naparu, ale także na tym, by kupować produkty certyfikowane, które powstają w zgodzie z Fair Trade. Trzeba pamiętać o tym, że zanim ziarna trafią do naszej filiżanki i będą cieszyć nas bogactwem aromatu, muszą przebyć bardzo długą i skomplikowaną drogę. Samo pozyskiwanie nasion, ich suszenie, czyszczenie i prażenie to pracochłonny i trudny proces, a z drugiej strony ma on bardzo duży wpływ na jakość kawy i jej walory i dlatego certyfikaty Eko są przyznawane tym uprawom, które nie stosują sztucznych nawozów, ani pestycydów. Dzięki temu kawa jest dla nas bezpieczna. Bardzo często tego typu ziarna pochodzą z małych plantacji i od lokalnych rolników. Oni także w dalszym ciągu wykorzystują ręczne metody zbierania nasion. To również wpływa na jakość nasion, ale także wymaga dużo więcej pracy. W zderzeniu z dużymi plantacjami te niszowe wygrywają właśnie smakiem oraz szczególnym poszanowaniem dla natury.

Moc w każdej filiżance

Kawa, by była jak najlepsza, musi być również odpowiednio przechowywana. Konieczne jest zachowanie właściwej wilgotności i temperatury powietrza w magazynie. Produkty, które są oznaczone jako ekologiczne są oczywiście bardzo restrykcyjnie kontrolowane. Przede wszystkim nie zawierają niezdrowych pierwiastków chemicznych. To czytelna informacja dla alergików oraz tych, którzy chcą sięgać po sprawdzone produkty najlepszej jakości, które są także bezpieczne dla środowiska. Tu liczy się smak i odpowiedzialność. Najczęściej w sklepach znaleźć można ekologiczną kawę Arabikę. Często plantacje kawy również działają w oparciu o zasady fair trade. To ruch zakładający sprawiedliwy handel, który chroni pracowników i producentów przed nieuczciwym wyzyskiwaniem ich pracy, a także przez zaniżonymi cenami. I dlatego kawa ekologiczna będzie droższa, ale to inwestycja, która się opłaca.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ