Łagodny czy pikantny – który ketchup ma więcej kalorii?

Ludzi można podzielić na dwie kategorie według wielu kryteriów. Ci, którzy lubią wstawać rano i ci, którzy tego nienawidzą. Ci, którzy kochają zimę i ci, którzy przez cały rok czekają na powrót lata. Ci, którzy wolą ketchup łagodny i ci, którzy wybierają pikantny… Skupmy się na tych ostatnich. Czy ketchupy łagodny i pikantny różnią się tylko smakiem? Który z nich jest bardziej kaloryczny? Specjalnie dla Was zbadaliśmy ten temat – oto rezultaty naszego małego śledztwa.

Ketchup Dawtona, ketchup Kotlin, ketchup Pudliszki… Skład ma znaczenie!

Przede wszystkim warto uświadomić sobie, że za wartość kaloryczną ketchupu odpowiadają jego składniki. Najwięcej kalorii zawierają konserwanty, które szkodzą organizmowi także na inne sposoby… Czym pod tym względem mogą nas zaskoczyć ketchupy dostępne na polskim rynku? Konserwanty zawierają popularne ketchupy takich marek jak Dawtona, Kotlin czy Rolnik. W ketchupach McDonalds i Kamis znajdziesz przy tym szkodliwy syrop glukozowo-fruktozowy.

Pod tym względem najbardziej godny polecenia wydaje się ketchup Pudliszki. Skład tego ketchupu jest w 100% naturalny – nie zawiera on ani śladu sztucznych konserwantów, a przy tym jest produkowany z dużej ilości świeżych pomidorów dostarczanych przez lokalnych producentów. Dotyczy to zresztą wszystkich produktów firmy Pudliszki (sos do spaghetti, koncentrat pomidorowy itd.).

Na diecie – ketchup łagodny czy pikantny?

Okazuje się, że kaloryczne różnice między ketchupem łagodnym a pikantnym nie są zbyt duże. Dokładne wartości różnią się oczywiście w zależności od danej marki ketchupu, ale ketchup pikantny jest zawsze nieco mniej kaloryczny niż łagodny. W jakich proporcjach? Załóżmy że 100 g ketchupu pikantnego ma 141 kcal – wówczas taka sama ilość łagodnego to 148 kcal. Różnica nie jest więc znacząca – szczególnie, gdy weźmiemy pod uwagę, że ketchupu nie jemy zazwyczaj w dużych ilościach, a raczej jako dodatek do dania. Żeby jednak nie utrudniać sobie zadania, będąc na diecie, lepiej sięgać po ketchup pikantny.

Kalorie to nie wszystko!

Jeśli chcesz odżywiać się zdrowo, musisz pamiętać, że zawartość kalorii w ketchupie to nie jedyna i nie najważniejsza kwestia. Niezwykle ważny jest (jak wykazaliśmy, przywołując ketchup Pudliszki) skład – naturalny i bez zbędnych chemicznych dodatków. Warto dodać, że w ketchupie i innych przetworach na bazie pomidorów (jak proponowane np. przez Pudliszki sos do spaghetti czy przecier pomidorowy) znajduje się łatwo przyswajalny likopen. To silny przeciwutleniacz, który znany jest głównie z tego, że zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych i chorób serca. Okazuje się jednak, że – uwaga – dzięki temu, że wspomaga metabolizm, jest Twoim sprzymierzeńcem na diecie. Co ważne, przyswajalny jest znacznie lepiej z przetworów niż ze świeżych pomidorów.

Nie eliminuj więc ze swojej diety produktów na bazie pomidorów. Mogą Ci pomóc w walce ze zbędnymi kilogramami, jeśli będziesz wybierać te o naturalnym składzie (takie jak  produkty Pudliszki: sos do spaghetti, ketchup czy koncentrat).

Powodzenia!

[Głosów:6    Średnia:3.2/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ