Blat Kuchenny

Przed tym pytaniem staje chyba każdy, kto przymierza się do aranżacji mieszkania czy domu. Blat kuchenny to jeden z najważniejszych elementów kuchni i warto poświęcić chwilę, aby dobrze go dobrać. Na jaki się zdecydować, aby idealnie wpasował się w twoje oczekiwania? Laminowany, drewniany, kamienny, a może konglomerat? Ten artykuł pomoże ci rozważyć wszystkie za i przeciw. Dzięki niemu dowiesz się na co zwrócić uwagę wybierając blat kuchenny oraz jakie są zalety i wady poszczególnych rozwiązań. Nasze podpowiedzi pomogą ci również w pielęgnacji tego ważnego elementu kuchni.

Na co zwrócić uwagę wybierając blat kuchenny

Budujesz dom, kupujesz mieszkanie czy remontujesz kuchnię – zwykle w takich sytuacjach stajesz przed pytaniem, jaki blat kuchenny wybrać. Podobnie jak pokój dziecięcy, musi być funkcjonalny, bezpieczny, ekonomiczny i współgrający z resztą domu. Wybierając blat kuchenny twoich marzeń, w pierwszej kolejności zwróć uwagę na odporność na wysokie temperatury, zniszczenia i zarysowania, tak częste przy gotowaniu. Warto wybrać blat, który będzie wodoodporny, odporny na środki chemiczne czy działanie kwasów pochodzących z różnych produktów. Każdy blat będzie potrzebował innej pielęgnacji, więc lepiej wybrać taki, o który będziesz w stanie najlepiej zadbać. Rozważ również czy dany blat spełnia wymagania jakie zakładają twoje aranżacje kuchni. Jeśli dominuje w nich drewno zdecyduj się na taki sam materiał. A może warto trochę namieszać uzyskując niecodzienny efekt? Sam wiesz najlepiej 🙂 Ostatnia kwestia to cena. Czasem lepiej wydać więcej na bardziej wytrzymały blat, żeby częste użytkowanie nie zmusiło cię do szybkiej wymiany. Jednak jeśli w kuchni jesteś tylko gościem, możesz sobie pozwolić na mniej odporne materiały.

Rodzaje blatów kuchennych

Każdy z nas szuka oszczędności planując różne aranżacje, jednak warto rozważyć wszystkie rozwiązania, zwłaszcza jeśli jedną z twoich pasji jest gotowanie. W dalszej części artykułu znajdziesz bardziej szczegółowe informacje na temat takich materiałów jak drewno, kamień czy blat z laminatu. Jaki wybrać? To już zależy od Twoich preferencji 🙂 Udostępniamy ci również bonus – nasze graficzne zestawienie różnych rodzajów blatów – częstuj się!

Blat laminowany

Zdecydowanie najczęściej wybierany oraz najtańszy blat kuchenny. Wykonuje się go z płyty wiórowej, na którą nakłada się kilkanaście warstw papieru – ostatnią z nich, utwardzaną, stanowi warstwa ze wzorem. I tu pojawia się kolejny duży plus – możemy wybierać spośród ogromnej puli wzorów. Blat laminowany jest odporny na działanie wysokich temperatur (ale nie działających bezpośrednio) i ścieranie. Wyoblone brzegi zapobiegają wciekaniu wody pod materiał i tym samym jego zniszczeniu. Grupa blatów laminowanych zawiera również rodzaje z zabezpieczeniem przeciwwilgociowym i z różnymi powłokami wykończenia (np. antybakteryjnymi). Do wad możemy zaliczyć to, iż zwykle mają określoną szerokość i długość. Budowa dużego blatu z połączonych kawałków wymaga dokładności i precyzji, aby łączenia nie odznaczały się oraz aby blat był odporny na wilgoć (w kontakcie z wodą płyta wiórowa pęcznieje). Jednak niska cena powoduje, że możemy dość łatwo i tanio taki blat wymienić w razie potrzeby. Zaletą jest również utrzymanie blatu w czystości – wystarczy przetrzeć go wilgotną ściereczką.

laminowany blat

Plusy:

  • tani,
  • duży wybór wzorów i kolorów,
  • odporny na działanie wysokich temperatur,
  • odporny na ścieranie,
  • wodoodporny,
  • plamoodporny,
  • możliwość wyboru różnych powłok wykończenia,
  • prosty montaż i demontaż,
  • łatwo go utrzymać w czystości.

Minusy:

  • określona długość i szerokość,
  • niska odporność na uszkodzenia mechaniczne,
  • nie są odporne na bezpośrednie działanie wysokich temperatur.

Grupa blatów z kamienia

Kamień

Kupno oraz montaż blatu z kamienia naturalnego to droga inwestycja. Trzeba go zamówić na specjalne zamówienie pod wymiar, ponieważ jest obrabiany w wyspecjalizowanych do tego zakładach. Plusy i minusy tego blatu zależą w głównej mierze od rodzaju wybranego kamienia. Są odporne na zarysowania, pęknięcia, ścieranie i bardzo wysokie temperatury oraz łatwo je utrzymać w czystości. Najczęściej wybierane kamienie na blaty to marmur, granit i trawertyn. Najbardziej odpornym materiałem jest granit. Można na nim spokojnie kroić, wyrabiać ciasto, stawiać garnki czy oblewać wodą. Marmury dają większe możliwości kolorystyczne oraz bywają tańsze niż granit, jednak są miękkie i nasiąkliwe, przez co wymagają odpowiedniej impregnacji. Niestety nawet to może nie uchronić blatu przed uszkodzeniami. Nie są również odporne na ścieranie – można je zarysować nawet podczas czyszczenia gąbką. To jeden z najdroższych materiałów jaki możemy wybrać na blat kuchenny, jednak również jeden z najtrwalszych. Jego głównymi wadami są duża cena i waga, trudny montaż oraz konieczność stosowania specjalnych impregnatów (koniecznie takich, które mogą mieć kontakt z żywnością!). Blaty kamienne są kilkakrotnie droższe niż laminowane, ale też dużo trwalsze.

Granitowy blat kuchenny Lukstone

Zdjęcie pochodzi ze strony internetowej https://lukstone.pl/oferta/blaty-granitowe-2/.

Plusy: 

  • bardzo trwałe,
  • wodoodporne,
  • duży wybór warstw i struktur,
  • łatwe do utrzymania w czystości.

Minusy: 

  • bardzo drogie,
  • chłodne w dotyku,
  • są bardzo ciężkie,
  • konieczność impregnowania kamieni podatnych na przebarwienia (np. marmur),
  • trudny montaż oraz brak możliwości samodzielnych przeróbek.

Konglomerat i kompozyt

To tzw. sztuczny kamień. Jeśli marzy ci się blat kamienny, a kamień naturalny to ciut za dużo, jak na twój budżet, możesz rozważyć właśnie ten, tańszy, materiał. Składa się on ze zmielonych kamieni naturalnych (wapieni, dolomitów, marmurów, granitów, gnejsów…) i żywicy poliestrowej lub cementu. Najpopularniejsze odmiany to Corian, Staron i Kerrock. Dzięki dodanemu pigmentowi, drobinkom szkła czy brokatowi można uzyskać szeroką gamę kolorystyczną. Lżejszy niż kamień, szybko nabiera temperaturę z otoczenia, dzięki czemu nie jest zimny, za to jest odporny na wysoką temperaturę, zalania czy środki chemiczne. Łatwo go utrzymać w czystości, a dzięki niskiej nasiąkliwości nie stwarza warunków do rozwoju zarazków i pleśni. Jednak dość łatwo go zarysować (na szczęście możliwe jest  wypolerowanie takiego blatu). Niewątpliwym plusem jest to, że blaty są odlewane, dzięki czemu mają jednolitą powierzchnię. Możliwe jest również odlanie zlewozmywaka zintegrowanego z całą powierzchnią.

Plusy: 

  • odporny na uszkodzenia mechaniczne,
  • wodoodporny,
  • odporny na wysokie temperatury,
  • lżejszy od kamienia naturalnego,
  • można zintegrować z nim zlewozmywak z takiego samego materiału,
  • dostępne w różnych kolorach i wzorach,
  • wygodny w czyszczeniu.

Wady:

  • brak możliwości samodzielnych przeróbek, 
  • wysoka cena,
  • konieczność montażu przez wyspecjalizowaną ekipę,
  • waga,
  • łatwo go zarysować.

Blaty drewniane

Drewno, w przeciwieństwie do kamienia, nadaje wnętrzu ciepłego charakteru. Ten materiał, ze względu na duży wybór gatunków daje nam pewne pole do popisu – drewniany blat kuchenny można wykonać z dębu, buku, sosny, badi, merbau czy bambusa. Często, wybierane są blaty z drewna egzotycznego, ponieważ są bardziej odporne na wilgoć. Obecnie wykonuje się je z drewna klejonego, co zapobiega wypaczaniu się i pękaniu. Niestety potrzebują one impregnacji przynajmniej raz do roku – lakierowania (łatwiej utrzymać czystość) lub olejowania (ładniejszy efekt i podkreślenie struktury drewna). Ważne by impregnat miał atest spożywczy. Pomimo tego zabiegu blaty drewniane są słabo odporne na zarysowania, plamy czy wysoką temperaturę, a w miarę upływu czasu pojawiają się plamy po schodzącym impregnacie. Na szczęście drewno bardzo dobrze nadaje się do renowacji. Niewątpliwym plusem jest też na pewno łatwość montażu oraz duże możliwości co do nadania konkretnego kształtu. Wszelkie zarysowania można usunąć dzięki ponownemu szlifowaniu.

drewniany blat kuchenny

Plusy: 

  • mają naturalny wygląd,
  • są ciepłe w dotyku,
  • poddają się renowacji,
  • blat może mieć dowolny kształt,
  • łatwo się je montuje.

Minusy: 

  • nie są odporne na wysoką temperaturę,
  • są miękkie, uderzenia zostawiają wgłębienia,
  • są podatne na wypaczanie,
  • konieczność impregnacji i odpowiedniej pielęgnacji,
  • nie są plamoodporne.

Blaty ceramiczne

Blat wykonany z płytek ceramiczny daje duże możliwości co do swojego wyglądu. Płytki nakleja się na wodoodporną płytę wiórową, a  następnie fuguje wodoodporną fugą. Ważne by dobrze wykończyć ostre krawędzi blatu – okleić listwa aluminiową lub zastosować płytki o krawędziach przedłużonych w dół. Największym plusem tego rozwiązania jest cena oraz mnogość wzorów jakie można uzyskać. Koszt zależy w głównej mierze od ceny wybranych przez nas płytek. Płytki są odporne na zalanie, zarysowania, wysokie temperatury oraz działanie środków chemicznych. Wadą takiego blatu jest obniżona odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz trudność w czyszczeniu – fugi sprzyjają rozwojowi bakterii.

Plusy: 

  • można uzyskać unikalny wzór,
  • tanie rozwiązanie,
  • są odporne na wysoką temperaturę i chemikalia,
  • odporne na zalania i zarysowania,
  • poddają się renowacji przez wymianę uszkodzonych płytek.

Minusy:

  • mała odporność płytek na uderzenia,
  • są trudne do utrzymania w czystości.

Blaty stalowe

Wykonuje się je ze stali nierdzewnej lub aluminium. Odbijają światło, a więc optycznie powiększają wnętrze. Świetnie sprawdzą się w nowoczesnym wnętrzu. Taki blat jest praktyczny i uniwersalny, bardzo higieniczny, odporny na wilgoć i wysokie temperatury, ale łatwo go zarysować i odkształcić, więc po dłuższym czasie jego wygląd może już nie odpowiadać naszym oczekiwaniom. Wadą jest również trudność w nadaniu mu odpowiedniego kształtu i brak stabilności (przez co trzeba go montować na stelażu z drewna lub stali) oraz wysoka cena.

Plusy: 

  • są odporne na wysoką temperaturę i wilgoć,
  • zachowują wysoki poziom higieny,
  •  łatwe do utrzymania w czystości.

Minusy: 

  • są chłodne w dotyku,
  • łatwo je zarysować i odkształcić,
  • kosztowne.

Szklane blaty

Szklany blat do kuchni to na pewno jedna z droższych opcji jaką prezentujemy. Jednak ich właściwości przewyższają właściwości blatu z kamienia, płytek ceramicznych, konglomeraty granitowe czy blat drewniany.  Są bardzo drogie, ale dają niesamowity efekt wystroju wnętrz. Kuchenny blat ze szkła hartowanego jest odporny na wysokie temperatury, zarysowania, wodoodporny, plamoodporny, nie chłonie zapachów ani wody, a prostota w czyszczeniu nie wymaga większego komentarza. Dzięki możliwości podświetlenia LED, podkreślą meble kuchenne oraz wyposażenie każdej kuchni. Szkło daje duże możliwości co do kolorów i form, co pozwala uzyskać (podobnie jak w przypadku blatu ceramicznego) bardzo ciekawe efekty. Wadą blatu ze szkła jest zdecydowanie jego bardzo wysoka cena oraz trudność w utrzymaniu czystości, ponieważ będzie na nim widać każdą plamkę czy odcisk palca.

Plusy blatów ze szkła: 

  • ultranowoczesny wygląd,
  • wodoodporny, plamoodporny,
  • odporny na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne,
  • blat może mieć dowolny kształt.

Minusy blatów ze szkła: 

  • łatwo się brudzą i wymagają częstego czyszczenia,
  • są drogie.

Pielęgnacja blatu kuchennego

  • Blat laminowany nie powinien być zalewany. W jego pielęgnacji wystarczy codziennie przecierać go wilgotną ściereczką (może być z dodatkiem delikatnego środka myjącego). Natomiast lepiej unikać zarówno gąbek jak i płynów, które zawierają elementy ścierne.

  • Blat drewniany  nie wolno go zalewać, trzeba natychmiast ścierać wszelkie płyny do sucha. Blaty olejowane należy olejować raz w miesiącu (olejem do drewna z atestem spożywczym). Lakierowane należy najpierw zeszlifować, a następnie polakierować lakierem przeznaczonym do kontaktu z żywnością.

  • Blat z kamienia – pielęgnacja nie jest zbyt wymagająca – wystarczy preparat do danego rodzaju kamienia lub woda z mydłem. Uszkodzenia można wypełnić żywicą lub odciąć uszkodzony kawałek blatu i wstawić nowy.

  • Blat szklany – wymaga umycia ściereczką namoczoną w wodzie z płynem do naczyń, a dla lepszego efektu wytarcia suchą ściereczką z mikrofibry.

  • Blat ceramiczny – tutaj również wystarczy ściereczka, woda i płyn do naczyń. Warto również od czasu do czasu przeczyścić fugi szczoteczką.

  • Blat stalowy – wystarczy mokra ściereczka; po myciu najlepiej wytrzeć go suchą ściereczką z mikrofibry. Podobnie jak w przypadku blatów laminowanych, nie należy stosować gąbek oraz płynów zawierających elementy ścierne.

Wybór blatu kuchennego nastręcza wiele trudności, lecz gdy wiesz, na co zwrócić uwagę, możesz zdecydowanie szybciej podjąć decyzję. Pamiętaj, aby przyjrzeć się takim cechom blatu jak: odporność na wysokie temperatury, zniszczenia i zarysowania, środki chemiczne, wilgoć, ale też nie zapominaj o wyglądzie, pielęgnacji, montażu i oczywiście cenie wybranego blatu. Powodzenia!

[Głosów:3    Średnia:4.3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ