tort weselny

Tort weselny jest niezbędnym elementem występującym podczas każdej weselne uroczystości. Symbolizuje on to, że nowożeńcy właśnie rozpoczynają słodkie wspólne życie. Przyjrzyjmy się, na co zwrócić uwagę, aby wybrać ten, który będzie idealny i zachwyci wszystkich gości.

Czym się kierować przy wyborze?

Przy wyborze tortu weselnego warto pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim powinien być on dopasowany do ogólnego stylu panującego na weselu oraz jego pory. Jeśli organizujemy wesele w stylu boho czy też rustykalnym, doskonałym rozwiązaniem będą tzw. naked cakes, czyli torty bez dekoracji w postaci lukru, jedynie z niewielką ilością owoców lub kwiatów. Latem dobrym pomysłem będą lekkie torty z sezonowymi owocami, z niewielką ilością bitej śmietany lub czekolady. Jesienią zaś możemy postawić na tort weselny z dodatkiem masy cukrowej i innymi ozdobnymi dodatkami, np.

https://szklanatorebka.pl/pl/c/AKCESORIA-DO-TORTU-I-CIASTA-WESELNEGO/578.

Smak tortu jest istotną sprawą, dlatego dobrze jest znaleźć cukiernie, która oferuje możliwość wcześniejszej degustacji. Warto wcześniej uzgodnić termin takiego spotkania, by móc zapoznać się z ofertą danej cukierni, poznać smaki tortów i wybrać ten, który najbardziej odpowiada naszym oczekiwaniom. Ciastkarnie i cukiernie posiadają w swojej ofercie przeróżne rozwiązania – od piętrowych tortów po niskie i kwadratowe. Ostatnio często spotykane są zamienniki tradycyjnego tortu weselnego w postaci muffinek czy cake popsów. Wybierając cukiernie, warto kierować się tym, jaka jest jej odległość od sali weselnej. Daleka lokalizacja może być problematyczna w przypadku przewiezienia dużego i ciężkiego tortu. Należy pamiętać, by złożyć zamówienie odpowiednio wcześniej, najlepiej miesiąc przed planowaną imprezą. Zamawiając tort weselny, należy szczegółowo omówić jego wygląd i ozdoby, mając na uwadze, że jego koszt zależy głównie od wielkości, smaku oraz rodzaju dekoracji.

Kiedy i w jaki sposób podawać tort weselny?

Zgodnie z tradycją, tort podawany był przed północą lub po oczepinach. Jednak obecnie powoli odchodzi się od tego rozwiązania i młoda para często decyduje się na podanie słodkości nieco wcześniej, gdy goście nie są jeszcze przejedzeni ani zmęczeni. W przypadku alternatywnych form wypieku, takich jak muffinki, znajdują się one w wyznaczonym miejscu, po to, by goście mogli się nimi częstować w dowolnym momencie. Pierwszy kawałek wypieku młoda para kroi razem, po czym wzajemnie się nim karmią. Odbywa się to wszystko w romantycznej atmosferze – przygaszone światła, ozdobne race i uwaga wszystkich gości skupiona na nowożeńcach. Dopiero po tym wydarzeniu, młodzi częstują tortem innych weselników.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ