Samodzielne przygotowanie aromatycznego pasztetu jest prostsze, niż myślisz. W sieci znajdziesz mnóstwo oryginalnych przepisów na zapiekany w piekarniku pasztet domowy, na bazie różnych gatunków mięs i podrobów wieprzowych. Poniżej znajdziesz listę podstawowych produktów, jakich będziesz potrzebować do przygotowania pasztetu. Oczywiście tę listę możesz modyfikować o dodatkowe, lubiane przez siebie składniki. Proporcje składników również mogą być różne, w zależności od Twoich indywidualnych preferencji oraz tego, czym aktualnie dysponujesz. Pamiętaj jednak, że im więcej gatunków mięsa w pasztecie, tym bogatszy i lepszy jego smak. Co zatem potrzebujesz, do stworzenia domowego pasztetu?
Składniki na pasztet domowy
Podstawą pasztetu jest oczywiście mięso. Najlepiej, jeśli będzie to mięso chude i mięso nieco bardziej tłuste. Dzięki temu nasz domowy pasztet nie będzie zbyt suchy, ale i jednocześnie nie będzie potrawą niezdrową, nazbyt kaloryczną. Najczęściej do przygotowania pasztetu używa się mięsa wieprzowego, takiego jak łopatka, ale równie dobrze pasztet przygotujesz, bazując na mięsie i podrobach drobiowych lub na mięsie z królika. W zależności od gatunku mięsa, z jakiego przygotowujesz pasztet domowy, uzyskasz jego wyraźnie inny smak. Pozostając przy podstawowym, najpopularniejszym przepisie na pasztet, do jego przygotowania, oprócz łopatki wieprzowej, potrzebny będzie Ci również dość tłusty boczek lub podgardle wieprzowe. Do takiego pasztetu warto dodać także mięso wołowe (na przykład pręgę) i ewentualnie mięso drobiowe. Kilka gatunków mięsa sprawi, że Twój pasztet zyska na smaku, a jego konsystencja będzie bardziej zwarta.
Poza mięsem, do przygotowania domowego pasztetu potrzebujesz jeszcze wątróbki wieprzowej lub drobiowej oraz jakiegoś rodzaju tłuszczu do wyłożenia foremki – możesz ją nasmarować smalcem lub wyłożyć plastrami boczku.
Dodatkowo do przygotowania pasztetu potrzebne są jajka, bułka tarta, podstawowe przyprawy, takiej jak pieprz czy sól, czosnek i cebula, a także warzywa, które gotujemy wraz z mięsem, w tym marchew, pietruszka i seler.
Jak zrobić domowy pasztet?
Mięso, podroby (bez wątróbki – wątróbkę gotujemy tylko przez około 10 min) i warzywa kroimy w kostkę i gotujemy przez około godzinę. Oczywiście całość doprawiamy przyprawami i wzmacniamy kostką rosołową (bulionem). Bułkę tartą moczymy w wodzie, a następnie łączymy z mięsem, podrobami i warzywami zmielonymi przez maszynkę do mięsa. Do wyrobienia gładkiej masy potrzebne są nam jeszcze jajka. Całość doprawiamy do smaku i wkładamy do wyłożonej tłuszczem foremki do pieczenia. Pasztet domowy pieczemy w piekarniku rozgrzanym do około 200 stopni Celsjusza przez 40-50 minut.