Marokańskie naczynie tagine – co to jest i jak z niego korzystać?

0
3367

Marokańska kuchnia to aromatyczne potrawy powstające na bazie mięsa oraz lokalnych warzyw, doprawione dużą ilością orientalnych przypraw. Jednym z charakterystycznych naczyń oraz dań kuchni marokańskiej jest tagine. Co to jest?

Naczynie tagine – specjalne naczynie z gliny

W naszej kulturze kulinarnej korzystamy z garnków. W Maroku z kolei do gotowania bardzo często wykorzystywane jest specjalne gliniane naczynie nazywane tagine, tadżin albo tażin, również tajine.

Jest to naczynie składające się z dwóch części, czyli z podstawy w kształcie misy oraz z pokrywki o stożkowatym kształcie. Potrawy przygotowywane w tagine są wolno gotowanie i dzięki temu posiadają wyjątkowy smak i aromat.

Tradycyjnie, gliniane naczynie tagine stawia się nad żarem ogniska, ale aktualnie naczynia tego typu stosowane są również na zwykłych kuchenkach. Można korzystać z nich na kuchenkach gazowych oraz na kuchenkach elektrycznych lub w piekarniku.

Potrawa tagine – musisz ją wypróbować?

Tagine to nie tylko nazwa samego naczynia, ale również potrawy, która jest w nim przygotowywaniu.

Najczęściej w tagine przygotowuje się dania podobne do naszego gulaszu, które zawierają mięso albo rybę w towarzystwie warzyw, na przykład pomidorów, papryki, marchewki, ziemniaków, cebuli i czosnku. Dodaje się do nich także specjalne przyprawy orientalne. Również można przygotować tagine w wersji wegetariańskiej.

W internecie można znaleźć wiele przepisów na przygotowanie tagine. Wszystkie potrzebne do niego produkty można zakupić w polskich sklepach spożywczych. Do dyspozycji są także specjalne mieszanki przypraw do tagine, które można dostać w sklepach orientalnych, wybranych delikatesach.

Zamów tagine dla siebie!

Oczywiście, oryginalne tagine można wypróbować tylko w Maroku. Nie trzeba jednak wybierać się w taką daleką podróż, aby posmakować w tym daniu. Teraz to naczynie można zakupić także w Polsce i samodzielnie przygotowywać w nim pyszne potrawy!

Tagine można zakupić przede wszystkim w sklepach indyjskich oraz w innych sklepach kolonialnych, które specjalizują się w sprzedaży artykułów pochodzących z odległych krajów. Zamówienia można składać również w sklepach internetowych – bezpiecznie zapakowany tagine będzie dostarczony wprost pod wskazany przez klienta adres.

Do dyspozycji jest szeroka gama tych naczyń. Najpopularniejszy wybór to tagine wykonane z ceramiki o średnicy 30 cm. Z zewnątrz może być ono również bogato dekorowane. Za tego typu naczynie trzeba będzie zapłacić około 120 złotych.

Warto więc kupić własny tagine i samemu przygotowywać takie danie u siebie w domu!

[Głosów:4    Średnia:1.3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ