Jesteś właścicielem baru szybkiej obsługi lub restauracji? Zobacz, które środki chemiczne będą niezbędne w kuchni

Na pewno doskonale wiesz, że prowadzenie lokalu z gastronomią wiążę się także z dbałością o czystość i higienę. W miejscach takich jak restauracje czy bary szybkiej obsługi goście oczekują nie tylko smacznych potraw, lecz także wierzą, że posiłki przygotowywane są w czystych pomieszczeniach.

Przy dużej liczbie klientów na kuchni zazwyczaj panuje harmider. Kucharze chcą jak najszybciej ugotować dania czy upiec słodkości. Wobec tego wszelki bałagan, zabrudzenia, awarie czy inne kłopoty muszą być natychmiast rozwiązane.

Najczęstszą zmorą pracowników restauracji i barów są nieudrożnione odpływy w zlewach kuchennych czy łazienkowych. Z tego względu pod ręką trzeba mieć skuteczny środek chemiczny, który błyskawicznie odblokuje zapychający się zlew na przykład polecany ze względu na skuteczność i wydajność Domestos Unblocker Gel z linii Proformula by Diversey.

Odpływ najczęściej będzie zatykał się na skutek przedostania się resztek jedzenia, włosów, osadów z mydła, tłuszczu i innych odpadów. Wybierz zatem dobry preparat, najlepiej w formie żelu, który usunie złogi w odpływach i rurach oraz usunie nieprzyjemne zapachy.

Kolejnym produktem chemicznym niezbędnym w twojej kuchni czy toalecie będzie silny środek bakteriobójczy. Pamiętaj, że miejsca publiczne są siedliskiem milionów bakterii. Szkodliwe patogeny uwielbiają osadzać się w kuchni, zwłaszcza na zlewach i blatach. Wysoka temperatura podczas gotowanie dodatkowo sprzyja rozwojowi grzybów. Na bieżąco nieczyszczone zabrudzenia będą tworzyć idealne środowisko dla bakterii. W swojej restauracji absolutnie nie możesz pozwolić sobie na to! Z tego względu codziennie dokładnie powinno czyścić się użytkowane powierzchnie. Wybieraj produkty, które będą przeznaczone na przykład stricte do czyszczenia zlewów kuchennych czy łazienkowych. Dobre detergenty będą miały w składzie dwutlenek chlorku czy nadtlenek wodoru, ponieważ wykazują one bardzo silne właściwości bakteriobójcze i dezynfekujące. 

W restauracjach i barach nieustannie używa się garnków, patelni, blach, piekarników czy frytkownic. Szczególnie, gdy klientów jest dużo, a kucharze muszą się spieszyć bardzo często dochodzi do przypaleń użytkowanych narzędzi. Z tego względu jako właściciel zainwestuj w dobry środek chemiczny, dzięki któremu szybko wyczyści się przypalone od gotowania i smażenia naczynia. Jak wykazało wiele badań gotowanie czy smażenie na przypalonych patelniach może być bardzo szkodliwe dla zdrowia człowieka, ze względu na wydzielanie się toksycznych substancji rakotwórczych. Wybieraj środki, które zawierają krzemiany, a w ich składzie nie ma niebezpiecznych fosforanów czy innych rozpuszczalników.

Prowadząc restaurację czy bar musisz zadbać o bardzo wiele aspektów. Jednak priorytetem jest zadowolenie i zdrowie twoich klientów, dlatego dbaj o to, by zawsze było czysto i higienicznie.

Artykuł powstał przy współpracy z Pro Formula by Diversey

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ