Co warto wiedzieć o miodzie malinowym?

0
Co warto wiedzieć o miodzie malinowym

Jest doskonałą alternatywą dla cukru, która nie tylko pysznie smakuje, ale również jest zdrowa. Miód z maliną, gdyż o nim mowa, to doskonała propozycja dla wszystkich osób, które lubią słodkie napoje i potrawy, ale także dbają o utrzymanie zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety. Pasuje do wszystkiego i jest chętnie tolerowany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci.

Miód z maliną i jego cenne właściwości

Przyjęło się uważać, że miód malinowy należy do jednych z najzdrowszych i najbardziej wartościowych miodów. Wszystko dlatego, że obfituje w wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Przede wszystkim należy podkreślić bogactwo witamin z grupy B (B1, B2, B4, B5, B6, B7, B9, B12), a także obecność witaminy C, która jak wiadomo, działa rozgrzewająco i napotnie, podnosząc tym samym odporność i chroniąc przed licznymi infekcjami. Oprócz tego, w składzie miodu malinowego znajdziemy magnez, potas, żelazo, wapń, mangan oraz białko. Dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych, miód z maliną wykazuje działanie antyoksydacyjne, co oznacza, że eliminuje działalność wolnych rodników odpowiedzialnych za procesy starzenia się skóry. Co więcej, dobroczynnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejsza uczucie zmęczenia, a także podnosi kondycję organizmu. Miód malinowy jest bowiem źródłem dobrze przyswajalnej energii.

Dla kogo wskazany?

Po miód z maliną powinny sięgnąć osoby, które nie tylko chcą wzmocnić odporność, ale również cierpią z powodu przewlekłego zmęczenia i obniżonego nastroju. Wzmacnia, pobudza, regeneruje i napawa energią do działania. Jest zatem wskazany w okresach wzmożonego wysiłku, zarówno fizycznego, jak i umysłowego, zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Miód malinowy wywiera pozytywne działanie w przypadku kłopotów z zasypianiem. Relaksuje, uspakaja i wycisza, dzięki czemu pomaga walczyć z bezsennością. Jest łagodny w smaku i nie powoduje podrażnień, przez co może być spożywany także przez osoby o wrażliwym układzie pokarmowym.

Do czego używać miód z maliną?

Miód malinowy posiada gładką, aksamitną konsystencję, piękny, czerwony kolor i lekko kwaskowaty posmak. Doskonale zatem komponuje się z herbatą i innymi ciepłymi napojami. Pasuje do kanapek, naleśników, gofrów, placuszków czy innych deserów. Może być również spożywany bezpośrednio łyżeczką ze słoika – jako zdrowa i smaczna przekąska między posiłkami. Miód z maliną to prawdziwa skarbnica zdrowia, która powinna znajdować się w każdym domu – bez wyjątku!

Wypróbuj ten unikatowy trunek o wielowiekowej tradycji

0
alkohol

Jeśli znudziły Ci się popularne mocne alkohole, postaw na coś nowego. Dlaczego nie spróbować tradycyjnej, staropolskiej okowity i czym ona właściwie jest? Dowiesz się tego z lektury naszego artykułu.

Alkohol ze staropolską tradycją w tle

Okowita należy do wysokoprocentowych destylatów, które mają długą tradycję na ziemiach polskich. Pod tą oryginalną, staropolską nazwą kryje się po prostu mocna wódka (gorzałka), wytwarzana najczęściej ze zbóż i ziemniaków. Jej nazwa pochodzi od łacińskiego sformułowania: aqua vitae, oznaczającego wodę życia. Destylaty te były wytwarzane już w średniowieczu, kiedy to wykorzystywano je przede wszystkim w celach leczniczych, a dopiero z czasem zaczęto je spożywać dla przyjemności. Okowity uznawane były powszechnie za trunek dużo szlachetniejszy od wódki, dlatego w dawnej Polsce cieszyły się dużą popularnością wśród bogatych mieszczan. Dzisiaj okowity wytwarzane są już nie tylko z ziemniaka oraz klasycznych gatunków zbóż, takich jak żyto, pszenica czy jęczmień, ale również z innych surowców.

Tradycyjne destylaty – idealne na prezent

Na rynku mocnych alkoholi możemy dziś nabyć okowity, których bazą są owoce (np. śliwki, owoce czarnego bzu czy dzika róża) lub różne gatunki piwa. Te ostatnie, wytworzone na bazie wysokogatunkowego piwa rzemieślniczego to niewątpliwa gratka dla wszystkich miłośników mocniejszych trunków, którzy nie boją się nowych doznań smakowych. Takie wyrafinowane alkohole z wyższej półki sprawdzą się doskonale jako prezent z okazji urodzin czy innego jubileuszu. Obdarowując brata, chłopaka czy innego miłośnika bądź miłośniczkę mocniejszych trunków butelką z takim trunkiem z pewnością wywołamy uśmiech na ich twarzach. Taki podarunek sprawdzi się też w relacjach biznesowych, zwłaszcza z zagranicznymi partnerami biznesowymi.

Gdzie można kupić taki alkohol?

Różnego rodzaju wysokogatunkowe destylaty można kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach z alkoholem, np. https://browar-tenczynek.pl/kategoria/okovity/. Warto również zaglądać na strony internetowe poszczególnych producentów, gdzie również możliwe jest dokonanie zakupu. Jednym z wytwórców wysokiej jakości okiwity jest Browar Tęczyński, który prowadzi też sprzedaż swoich wyrobów. Na szczególną uwagę zasługują m.in. piwne destylaty tego producenta (np. Okovita Pils czy też Okovita Bierbrand Koźlak).

Najmniejsze zmiany w kierunku zdrowego odżywiania

0
Najmniejsze zmiany w kierunku zdrowego odżywiania

Tryb życia i przede wszystkim sposób odżywiania się ma ogromne znaczenie dla zdrowia oraz kondycji całego organizmu każdego człowieka. Jedząc codziennie niezbyt zdrowe i zbilansowane posiłku, w których brakuje najważniejszych wartości odżywczych nie można liczyć na dobre zdrowie i świetne samopoczucie. Do skutecznego wprowadzenia większej ilości zdrowych wyborów do swojej codziennej diety nie potrzeba ogromnych wysiłków. Warto zacząć od zakupu przypraw z oferty do-smaku.pl oraz ciekawych płatków owsianych i kaszek jaglanych świetnie nadających się na śniadania lub kolacje. Jedynie stopniowe działania mają szansę naprawdę przynieść oczekiwane rezultaty i zachęcić każdą osobę do wytrwania w swoich postanowieniach.

Zdrowe śniadania

Śniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków w ciągu całego dnia, który dostarcza energii na kolejne godziny. Pierwsze próby wprowadzenia zdrowszych wyborów do swojej diety powinny skupić się właśnie na śniadaniach. Świetnie nadają się do tego płatki owsiane lub jaglanki z dodatkiem zdrowych owoców ze sklepu do-smaku.pl, dzięki którym każdy dzień będzie zaczynał się od smacznego i energetycznego posiłku. Choć mieszanki z oferty do-smaku.pl mają już dodatek pewnych owoców warto również próbować tworzyć własne mieszanki. Czasem wystarczy znaleźć zaledwie kilka ulubionych kombinacji i mieszanek doskonale sprawdzających się w formie śniadania, aby osiągnąć sukces i na stałe zmienić swój sposób przygotowywania pierwszego posiłku w ciągu dnia.

Świadome używanie przypraw

Wiele osób potrzebujących przejść na zdrowszą dietę ze względów między innymi zdrowotnych czuje się zdezorientowanych i zniechęconych. Nagłe odrzucenie ulubionych produktów wydaje się zbyt wielkich wyrzeczeniem i wymaga ogromnego wysiłku. Dlatego też warto zaczynać od najprostszych rozwiązań i drobnych zmian takich jak zamiana pojedynczych składników na zdrowsze oraz dodawanie przypraw z oferty do-smaku.pl o specjalnych właściwościach. Nawet odrzucenie produktów mięsnych i zastąpienie ich tymi wegańskimi nie musi być trudne jeśli wykorzysta się ulubioną mieszankę przypraw, którą stosowano do wcześniejszych potraw. Wiele przypraw i ziół posiada niezwykłe właściwości, które mają bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Pierwsze kroki do ostatecznej zmiany swoje sposobu odżywiania na zdrowszy warto rozpocząć od zakupu jaglanek, płatków owsianych oraz świetnych przypraw i ziół z oferty do-smaku.pl, dzięki czemu nowa dieta będzie niezwykle smaczna i bardzo aromatyczna.

Jak rozpoznać dobrą mleczną czekoladę?

0
czekolady mleczne

Każdy z Was na pewno posiada swoją ulubioną czekoladę i to właśnie po nią sięga najczęściej. Wyroby z czekolady różnią się zarówno smakiem, jak i wyjątkową, niepowtarzalną jakością. Jedną z najpopularniejszych, jest czekolada mleczna. Przekonaj się, czym wyróżnia się czekolada mleczna na tle innych czekolad i co czyni ją wyjątkową.

Dekoracja okien kuchennych – jak zrobić to estetycznie?

0
Dekoracja okien kuchennych

Nawet najstaranniej wykonane okna kuchenne prezentują się korzystniej w towarzystwie subtelnych dekoracji. Na co warto postawić w aranżacji ozdób okiennych, aby uzyskać estetyczny efekt, a przy tym utrzymać funkcjonalność? Czytaj dalej, by dowiedzieć się więcej o dekoracjach okna na każdą porę roku!

Jak wybrać najlepsze baterie łazienkowe? Postaw na sprawdzone rozwiązania

0
najlepsze baterie łazienkowe

Baterie łazienkowe to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia każdej łazienki, warto więc przed ich zakupem poważnie się zastanowić i przemyśleć swoją decyzję. Przede wszystkim muszą być funkcjonalne i dobrze komponować się z wanną czy umywalką. Obecnie na rynku dostać można jednak wiele różnorodnych modeli w kilku kolorach.

Dzięki temu każdy ma szansę znaleźć takie baterie natryskowe, krany czy deszczownie i natryski, które będą idealnie pasowały do stylu urządzenia wnętrza oraz całego mieszkania. Ważne jest również to, aby kupione przez Ciebie produkty były trwałe i wykonane z dobrej jakości materiałów, korzystaj więc wyłącznie z najlepszych sklepów, dysponujących sprawdzonymi, wiarygodnymi markami.

Baterie łazienkowe różnych stylach i kolorach

Interesują Cię baterie łazienkowe, które będą funkcjonalne, dobrze wykonane, a jednocześnie dostępne w przystępnych, atrakcyjnych cenach? Wszystkie te elementy da się połączyć. Wystarczy jedynie skorzystać z oferty sklepu Invena. Czekają tam na Ciebie produkty z wyższej półki, które są bardzo wygodne w użytkowaniu, a do tego reprezentują różne kategorie cenowe.

Pamiętaj, aby podejmując decyzję, kierować się przede wszystkim aspektem estetycznym oraz praktycznym. Zestaw natryskowy, podobnie jak baterie natryskowe, musi być wygodny i świetnie pasować do wnętrza. Skup się na modelach, które łatwo się montuje, a wyglądają niepowtarzalnie. Warto też rozważyć przydatne rozwiązania, takie jak np. system ANTI-CALC, dzięki któremu konserwacja sprzętu będzie o wiele łatwiejsza, a dodatkowo nie będzie na nim osiadał kamień.

Baterie wannowe, deszczownie i natryski

Deszczownie to element wyposażenia łazienki, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie życia. Wyglądają wyjątkowo ładnie, a do tego można się pod nimi perfekcyjnie zrelaksować. Ich montaż jest dość łatwy i nie wymaga wydawania dodatkowo ogromnych sum. Mimo to nadają całej łazience szyku i niepowtarzalnego charakteru.

Decydując się na nie, warto rozważyć też warianty ze szczególnymi udogodnieniami. Nie brak produktów wyposażonych np. w dodatkowe zawieszki, haczyki i półeczki, dzięki którym Twoja przestrzeń prysznicowa może być perfekcyjnie uporządkowana i zadbana.

Stwórz łazienkę idealną bez wychodzenia z domu

Sklep Invena oferuje skompletowanie pełnego wyposażenia łazienki nawet bez wstawania od komputera. Znajdziesz tam baterie natryskowe, deszczownie i natryski, a także tradycyjne baterie łazienkowe w niewygórowanych cenach. Wybieraj między różnorodnymi wzorami i kolorami, tworząc swoje własne królestwo relaksu.

Jak dobrać rozmiar zlewozmywaka? Najważniejsze porady zakupowe

0
Jak dobrać rozmiar zlewozmywaka

Zlewozmywaki to urządzenia, bez których żadna kuchnia nie będzie w stanie sprawnie funkcjonować. By mieć pewność, że wybrany przez Ciebie zlewozmywak będzie pasował, warto zwrócić uwagę na kilka najważniejszych spraw. Pierwszą i podstawową jest oczywiście rozmiar zlewozmywaka. Powinien być dopasowany zarówno do rozmiaru blatu, na którym się znajdzie, jak i do ilości wolnej przestrzeni w Twojej kuchni. Nie należy wybierać zlewozmywaków zbyt małych ani zbyt dużych; w obu przypadkach będą utrudniać Twoje codzienne funkcjonowanie, przygotowywanie posiłków i mycie naczyń. Poniżej skupiamy się na rozmiarach dostępnych zlewozmywaków. Podpowiadamy – jakie są najchętniej i najczęściej wybierany rozmiary tych urządzeń, do jakich pomieszczeń warto je wybierać oraz jak dobrać zlewozmywak kompaktowy, idealny do Twojej kuchni. 

Zlewozmywak a organizacja strefy zmywania w kuchni 

Zlewozmywaki powinny być przede wszystkim funkcjonalne, wygodne w użytku oraz dopasowane do pomieszczenia, w którym się znajdą. Zakupu zlewozmywaka dokonuje się często już na etapie wykonywania projektu kuchni lub w trakcie przygotowywania jej remontu. Bierze się wtedy pod uwagę takie ważne sprawy jak ilość komór, sposób montażu, typ baterii (jaki można na danym zlewozmywaku zamocować), a także jego rozmiar. Rozmiar to oczywiście sprawa, od której warto zacząć. 

Znajdziesz zarówno zlewozmywaki niewielkich rozmiarów, dedykowane do aneksów kuchennych, jak i duże zlewozmywaki o obszernych komorach, dedykowane do stosowania w kuchniach restauracyjnych. Te pierwsze są najczęściej wyposażone w jedną komorę, a niekiedy także w ociekacz. Nie zajmują dużo miejsca, dlatego są chętnie stosowane w kuchniach małych rozmiarów oraz w kawalerkach. Warto wówczas sięgnąć po zlewozmywaki w kształcie prostokątnym lub kwadratowym. Komory okrągłe również mogą okazać się praktyczne, jednak nie zawsze pozwalają na maksymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni.

Niewielkich rozmiarów zlewozmywaki kwadratowe to przede wszystkim te o szerokości 35, 40, 45 cm. Polecamy sięgać przynajmniej po zlewy 40 cm, które pozwalają na bardziej wygodne zmywanie i wykonywanie innych prac, niż ich mniejsze odpowiedniki. 

Zlewozmywaki dużych rozmiarów – czyli jakie?

Jeśli poszukujesz dużych rozmiarów zlewozmywaka, wówczas warto zastanowić się nad wyborem urządzenia dwukomorowego, a nawet wyposażone w dodatkową pół-komorę. Ta ostatnia jest niezwykle przydatna w czasie wykonywania codziennych prac. Można przechowywać w niej sztućce, wykorzystać jako suszarkę na wymyte naczynia. Jest także pomocna w czasie warzyw i owoców oraz wykonywania innych prac kulinarnych. 

Zlewozmywaki o rozmiarze 60 cm uważane są za standardowe. Dlatego radzimy sięgać przede wszystkim po modele większe – na przykład te o szerokości dochodzącej do 80 cm. Pozwolą nie tylko na swobodne mycie naczyń, ale także garnków, patelni i wokół dużych rozmiarów. Dwie obszerne komory pozwolą na sprawne mycie i płukanie naczyń, niezależnie od siebie.

Przed zakupem dużych rozmiarów zlewozmywaka warto upewnić się, czy dysponujesz odpowiednio dużym blatem roboczym. Powinien być odpowiednio głębszy i szerszy niż sam zlewozmywak, pozostawiają także miejsce na montaż baterii.

Jak zrobić ciastka świąteczne? Wskazówki

0
ciastka świąteczne

Pierniczki i ciasteczka korzenne  uwielbiane są zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych. Nie dość, że są pyszne, to z powodzeniem można używać ich jako ozdób – na choinkę i nie tylko. Nie od dziś wiadomo, że samodzielnie przygotowane pierniczki smakują najlepiej i doskonale sprawdzą się, jako znakomity  upominek dla bliskiej osoby – zamknięte szczelnie w szklanym słoju staną się apetyczną przekąską do kawy.

Jak zrobić ciasteczka świąteczne?

Do przygotowania świątecznych pierniczków będziesz potrzebować: miód, masło, mąkę pszenną i pełnoziarnistą, cukier puder, jajo, sodę oczyszczoną oraz przyprawy korzenne i akcesoria do dekoracji. Odpowiednie proporcje poszczególnych składników znajdziesz na stronie https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pierniczki/najlepszy-przepis-na-pierniczki.

Na początku musisz rozpuścić miód i masło w garnku. W kolejnym kroku do tak powstałej bazy dodaj mąkę pszenną i pełnoziarnistą, wsyp cukier puder, sodę i przyprawy korzenne. Nie zapomnij wbić jaja. Przyszła pora na zagniecenie ciasta. Gdy czynność zostanie wykonana, uformuj je w kulkę, owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na co najmniej pół godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto je i rozwałkuj na kilkumilimetrowy prostokąt. Przy użyciu foremki wycinaj pierniczki. Jeśli planujesz powiesić je na choince, nie zapomnij, przy użyciu patyczka, zrobić im dziurek. Pierniczki połóż na blasze zabezpieczonej papierem do pieczenia i umieść w piekarniku nagrzanym do 180˚C. Piecz przez około 10 minut. Gdy wystygną, przez dziurki przewlecz ozdobną wstążkę lub sznurek jutowy. Możesz również samodzielnie je udekorować. Metod jest kilka i przedstawiamy je poniżej.

Ciastka świąteczne piernikowe – dekorowanie z wykorzystaniem lukru

Dekorowanie pierniczków może być wspaniałą formą wspólnego, rodzinnego spędzenia czasu okołoświątecznego. Co będzie do tego potrzebne? Pomocny z pewnością będzie rękaw cukierniczy i tylki, choć ich brak można zrekompensować zrobieniem improwizowanego rożka z papieru do pieczenia. Wystarczy tylko delikatnie ściąć jego końcówkę, aby móc zapanować nad wydostającym się lukrem.

Jak przygotować lukier? To banalnie proste – wystarczy tylko szklanka cukru pudru i łyżka soku z cytryny (lub woda). Cukier puder przesiej przez drobne sito w celu pozbycia się grudek. Następnie dodaj do niego łyżkę soku z cytryny. Całość starannie ucieraj do momentu powstania jednolitej masy. Gotowe! Możesz już zdobić nim swoje pierniczki.

Wskazówka: Aby lukier na ciastkach nie popękał, pierniczki muszą dobrze ostygnąć. Gdy zamierzasz ozdobić pierniczki kolorową posypką, umieść ją na świeżo polanym lukrze, który jeszcze nie stężał. W ten sposób będziesz mieć większą pewność, że posypka utrzyma się na swoim miejscu.

Ciasteczka świąteczne – dekorowanie z wykorzystaniem masy cukrowej

Świąteczne wzory na pierniczkach dodają im niepowtarzalnego uroku i wprowadzają magiczną aurę do domu. Dlatego rozważ udekorowanie swoich wypieków masą cukrową. To efektowna, a zarazem prosta ozdoba. Do jej przygotowania potrzebujesz: cukier puder, glukozę w płynie, żelatynę, ekstrakt waniliowy i wodę. W pierwszej kolejności żelatynę należy rozrobić w wodzie i pozostawić na kilkanaście minut, aż zwiększy swoją objętość. Następnie żelatynę umieść na kuchence i podgrzać, uważając, aby jej nie zagotować. Dosyp do niej glukozę i wymieszaj. Tuż po przestudzeniu do masy dodaj cukier puder i całość wyrabiaj ręcznie bądź w mikserze. Gdy uzyskasz masę o plastycznej konsystencji, rozwałkuj ją na płaski płat i wycinaj ulubione świąteczne wzory przy użyciu kształtek. Podobnie jak w przypadku posypki, masę cukrową warto przytwierdzić do pierniczków przy użyciu lukru. Możesz także wykorzystać gotową masę cukrową – wystarczy zagnieść ją do momentu, aż stanie się miękka i plastyczna i wyciąć odpowiednie wzory oraz kształty.

Wskazówka: jeśli chcesz uzyskać kolorową masę cukrową, sięgnij po barwniki w żelu. Połącz ją na etapie wsypywania glukozy.

Dekorowanie pierniczków przy użyciu pisaków cukrowych

W sklepie Wszystkiego Słodkiego dostępne są też gotowe pisaki cukrowe, dzięki którym wyczarujesz świąteczne wzory. Wystarczy przyłożyć jeden z nich możliwie prostopadle do pierniczka i równomiernie dociskając tubkę powoli przesuwać dłoń w trakcie tworzenia motywu. Aby dekoracja miała szansę dłużej przetrwać, należy dać jej solidnie wyschnąć. W tym celu pierniczki trzeba odstawić na około 30 minut.

Artykuł sponsorowany.

Bruschetta pasta idealna do włoskich potraw

0
Bruschetta pasta

Bruschetta pasta jest głównym składnikiem wielu dań włoskich. Można ją dodać do spaghetti, makaronu penne oraz ryżu. W jej składzie znajduje się papryka pochodząca z ekologicznych upraw. W recepturze znajdują się również ekologiczne przyprawy: bazylia, pietruszka oraz czosnek. Ponadto, całość wymieszana jest z wysokojakościową oliwą z oliwek. Tego typu produkt smakuje wybornie w połączeniu z wieloma różnymi potrawami. Można nim posmarować kanapki, grzanki oraz naleśniki w wersji wytrawnej. Bardzo dobrze łączy się on także w sosach śmietanowych i mięsnych.

Pasta Bruschetta dla miłośników włoskiej kuchni

Bruschetta pasta wyróżnia się intensywnym zapachem oraz smakiem. Podkreśla ona wyjątkowość każdej potrawy, nadaje jej słodko-słonego posmaku. W składzie zawarte są wyłącznie naturalne składniki. Co ważne, pasta Bruschetta nie zawiera konserwantów ani sztucznych barwników oraz glutenu. Zatem może być one spożywana przez osoby będące na diecie bezglutenowej. Ma również niski indeks glikemiczny, dlatego polecana jest osobom, które pilnują ilości spożywanego cukru. W składzie produktu znajduje się dużo papryki, która jest bogatym źródłem witaminy C, błonnika oraz innych witamin.

Smaczna i zdrowa włoska pasta na kanapki

Smaczne i zdrowe Bruschetta pasty robione są z dojrzałych w naturalnym słońcu warzyw. Co ważne, po zebraniu, przetwarzane są one już w przeciągu kilku godzin, dlatego nie tracą witamin i składników odżywczych. Receptura oparta jest o tradycyjną, domową kuchnię. W efekcie powstał produkt, który spełnia oczekiwania względem jakości oraz wyśmienitego smaku. Każdy, kto kocha Włochy powinien zaopatrzyć się w wyżej wymienioną pastę, która przenosi w świat Toskanii i słonecznych wybrzeży. Wysokiej jakości produkt ma gładką konsystencję, która dobrze rozsmarowuje się po chlebie i grzankach. Rozpływa się ona w ustach i co ważne, zapewnia uczucie sytości na długo.

Tradycyjny wyrób ze słodkiej papryki i ziół na polskim stole

Bruschetta pasta, czyli tradycyjny, włoski wyrób ze słodkiej papryki i ziół pasuje również do wielu polskich dań. Można ją dodać do sosu jak i również do mięsa drobiowego. Papryka jest dobrze wyczuwalna w smaku, doskonale łączy się ona z potrawami jarskimi, wegetariańskimi jak i również mięsnymi. Każdy, kto poszukuje nowych smaków i inspiracji w swoich przepisach, może zdecydować się na ten zdrowy i smaczny przysmak. Co ważne, pasty Bruschetta są bardzo wydajne, już niewielka ilość produktu może wystarczyć na posmarowanie chleba lub grzanek.

Bakłażan — jak przygotować, jak zjeść? Jakie dania z bakłażanem?

0
Bakłażan

Bakłażan to jedna z wielu potocznych nazw rośliny powszechniej uważanej za warzywo, której prawidłową nazwą botaniczną jest psianka podłużna. W rzeczywistości jednak jest to owoc (z botanicznego punktu widzenia), pochodzący z Indii, Egiptu, Arabii oraz Afryki, określany również jako oberżyna, czy gruszka miłosna i można go przyrządzić na wiele sposobów. Choć najczęściej wykorzystywany jest w kuchni śródziemnomorskiej i arabskiej, to coraz chętniej sięgają po niego także kucharze z innych miejsc świata, w tym z Polski.

Bakłażan w kuchni polskiej

Historia bakłażana w Polsce sięga XVI w., kiedy to znane były już właściwości i wartości odżywcze tego owocu, mimo to uprawiany był głównie jako roślina ozdobna. Dopiero w XIX wieku doceniono właściwości smakowe i odżywcze oberżyny. Duży wpływ na popularyzację tej rośliny mieli w naszym kraju włosi.

Aby bakłażan mógł wyrosnąć w Polsce, niezbędne jest stworzenie odpowiedniego mikroklimatu. Pierwsze polskie odmiany pojawiają się w sklepach i na straganach pod koniec czerwca. Oberżyna jest rośliną, którą można przyrządzić na wiele sposobów, świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i na słono. Mnóstwo pomysłów na przepyszny obiad lub kolację z bakłażanem można znaleźć w internecie, ponadto różne przepisy, inspiracje kulinarne znajdziesz na blogu stoliczku.pl.

Jakie dania z bakłażanem?

Jak już wspominaliśmy, bakłażan nadaje się zarówno do dań na słodko, jak i na słono. Roślinę te znajdziemy wśród składników dań greckich, gruzińskich i wielu innych. Idealne sprawdza się jako danie z grilla, co najlepiej pokazuje, że jego przygotowanie nie musi być wcale skomplikowane i wymagać dużych umiejętności kulinarnych.

Jednym z godnych naszym zdaniem uwagi dań, jest musaka, czyli tradycyjne danie greckie. Aby je przygotować, wystarczy pokroić oberżynę w plastry, ułożyć je w naczyniu do zapiekania, przekładając mięsnym farszem, a następnie zalać sosem beszamelowym. Do przygotowania farszu mięsnego potrzebne są pomidory, czosnek, cebula oraz przyprawy (cukier, sól, pieprz, oregano, natka pietruszki). Aby urozmaicić smak sosu beszamelowego, warto dodać do niego gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz posypać potartym na wiórki serem (np. mozzarella).

Jeśli chodzi o słodkie dania, to bez wątpienia warto spróbować przygotować wędzone brownie z bakłażanem, które nie tylko urzeka smakiem, ale jest przy tym niskokaloryczne.

Właściwości odżywcze bakłażana

Dużą zaletą tej rośliny jest to, że nie zawiera ona zbyt wielu kalorii. W 100 g bakłażana zawiera się jedynie nieco ponad 20 kcal. W 90 proc. składa się z wody, a tylko 2 proc. to cukry. Ponadto oberżyna jest dla naszego organizmu źródłem potasu, wapnia i magnezu, a także błonnika. Pod względem zawartości błonnika, który ma duże znaczenie w kwestii poprawy metabolizmu, bakłażan znacznie przewyższa jabłka oraz brzoskwinie. Ponadto roślina ta wykazuje działanie detoksykacyjne, zapobiega chorobom układu krążenia, obniża poziom cholesterolu.

ZOBACZ TEŻ