Każdy napój można pić z jakiegokolwiek rodzaju naczynia, ale nie powinno się tak robić z kilku powodów. Przede wszystkim chodzi o savoir-vivre. Przykładem są kieliszki do wina, które różnią się od ciebie kształtem i grubością ścianek. Nie powinno się podawać czerwonego wina w kieliszkach od wina białego i na odwrót, a warto też wiedzieć, że takich naczyń jest znacznie więcej i każde przystosowane jest do innego rodzaju napoju. Takie zasady nie wzięły się znikąd i nie jest to fanaberia. Kształt kieliszka pozwala lepiej wydobyć aromat napoju, dlatego niektóre są wąskie u góry, a inne są spore i beczułkowate. Nawet sposób trzymania niektórych kieliszków jest uzależnionych od ich rodzaju. Niektóre trzyma się za nóżkę, a inne chwytamy wsuwając dłoń pod czarkę, ogrzewając ją w ten sposób własnym ciepłem, by wydobyć z napoju jak najwięcej aromatu.

Każdy napój można pić z jakiegokolwiek rodzaju naczynia, ale nie powinno się tak robić z kilku powodów. Przede wszystkim chodzi o savoir-vivre. Przykładem są kieliszki do wina, które różnią się od ciebie kształtem i grubością ścianek. Nie powinno się podawać czerwonego wina w kieliszkach od wina białego i na odwrót, a warto też wiedzieć, że takich naczyń jest znacznie więcej i każde przystosowane jest do innego rodzaju napoju. Takie zasady nie wzięły się znikąd i nie jest to fanaberia. Kształt kieliszka pozwala lepiej wydobyć aromat napoju, dlatego niektóre są wąskie u góry, a inne są spore i beczułkowate. Nawet sposób trzymania niektórych kieliszków jest uzależnionych od ich rodzaju. Niektóre trzyma się za nóżkę, a inne chwytamy wsuwając dłoń pod czarkę, ogrzewając ją w ten sposób własnym ciepłem, by wydobyć z napoju jak najwięcej aromatu.

Zasady dotyczą także wyboru szklanek i kubków, choć nie są one aż tak restrykcyjne jak zasady wyboru kieliszków i szklanek do alkoholu. Bardzo dobrym przykładem są naczynia w których podaje się kawę, która występuje w wielu rodzajach. Bardzo charakterystyczne są malutkie filiżanki w których podaje się espresso. Czy można je pić w standardowych kubkach o pojemności 250ml lub większych? Absolutnie nie, ponieważ niewielki rozmiar filiżanki do espresso uzależniony jest od tego, że jest to kawa o bardzo dużym stężeniu kofeiny i pijemy ją najczęściej rano, aby szybciej pobudzić organizm do działania. Jej smak jest bardzo mocny i niektórzy nazywają ją stężoną kawą americano, czyli standardową czarną, w której zarówno smak jak i moc są znacznie mocniejsze.

Cafe latte z kolei podawane jest w wysokich szklankach. Dlaczego taki rozmiar i dlaczego nie podajemy jej w kubku? Cafe latte jest kawą o stosunkowo niewielkiej mocy, dlatego możemy pić ją w większej ilości, stąd rozmiar naczynia. Szklanka używana jest ze względu na to, że cafe latte posiada charakterystyczne warstwy, które w szklance można wyeksponować. Bardzo ważna jest także grubość ścianki szklanki lub kubka. W różnych sytuacjach doskonale sprawdzają się naczynia z grubymi ściankami. Latem warto używać grubych szklanek, w których chłodny napój nie ogrzeje się tak szybko jak w przypadku szklanki z cienkimi ściankami. Jeśli taka szklanka będzie także wysoka, można przyozdobić i wzbogacić smak napoju różnymi dodatkami, takimi jak plasterek cytryny czy listki mięty, które w wysokiej szklance będą lepiej się prezentować. Szklanki z grubymi ściankami i grubym dnem są również wykorzystywane do podawania wysokoprocentowych napojów alkoholi, takich jak whisky. Można je schłodzić kostkami lodu, które będą się pięknie prezentować w złocistym napoju.

W każdym domu powinny się znaleźć zarówno zwykłe, proste szklanki, jak i bardziej wyszukane, pasujące do podawania różnych rodzajów napoju. W okresie jesiennym i zimowym bardzo dobrze sprawdzają się grube i pojemne kubki o beczułkowatym kształcie. Bardzo dobrze utrzymują one wysoką temperaturę napoju, duży rozmiar pozwala na to by pomieścić tego napoju więcej, z beczułkowaty kształt często wykorzystywany jest do tego by ogrzać dłonie. W dodatku tego typu kubki bardzo często rozszerzają się ku górze, co pozwala na to by aromat kawy był jeszcze bardziej wyraźny. Decydując się na zakup kubków i filiżanek należy pamiętać także o tym, by zwracać uwagę na oznaczenie materiału z którego zostały wykonane. Dwa identycznie wyglądające kubki mogą zostać wykonane z porcelanę, przy czym jeden może pęknąć jeśli nalejemy do niego gorącą herbatę lub kawa. Porcelana bowiem ma swoją wrażliwość na wysokie temperatury, a to jaką temperaturę zniesie dany kubek, zależy od rodzaju i jakości porcelany. Ta sama zasada tyczy się szklanek w których podajemy mocno zmrożone płyny. Szklanka nie pęknie jeśli nalejemy do niej bardzo zimny napój, lecz niektóre szklanki pozwalają na to, by nalać do nich sok, wodę lub inny płyn, a następnie umieścić ją na pewien czas w zamrażarce. Wybierając szklanki z grubego szkła o wysokiej jakości, nie musimy się martwić o to, że szkło pęknie w pewnym momencie.

Kubki, szklanki, filiżanki i całe zestawy są wybierane bardzo sto nie tyle dla nas samych, co w ramach prezentu. Kubków nigdy dość, a koszt pojedynczego jest na tyle niski, że doskonale sprawdza się jako podarunek. Mamy w tej kwestii bardzo dużą dowolność, ponieważ możemy wybierać kubki w oparciu o to jaki jest ulubiony napój osoby, którą pragniemy obdarować, a w dodatku możemy wybierać spośród bardzo szerokiej gamy kolorów, wzorów i malunków, które mogą spodobać się naszym bliskim. Bardziej kreatywnym pomysłem jest wybór czystego, białego kubka, na którym napiszemy dedykację, sentencję, lub narysujemy własny wzór, który będzie nawiązywał do osoby, która wkrótce stanie się posiadaczek takiego prezentu.

Przy współpracy z https://naczynia.olkusz.pl/

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ