Rosja jest ogromnym krajem, gdzie przez całą jej historię mieszało się i miesza bardzo wiele kultur. Miało to wpływ między innymi na jej kuchnię, w której widać częściowo wyraźne wpływy wschodu i zachodu Eurazji.

Wpływ Wschodu i Zachodu

Rosja jest ogromnym krajem, gdzie przez całą jej historię mieszało się i miesza bardzo wiele kultur. Miało to wpływ między innymi na jej kuchnię, w której widać częściowo wyraźne wpływy wschodu i zachodu Eurazji.

To, co jada się w Rosji jest mocno uzależnione od regionu i jego warunków klimatycznych. W większości przypadków są to bardzo surowe warunki, bo klimat kontynentalny charakteryzuje się bardzo surowymi zimami. Naturalnym odruchem człowieka w czasie, gdy zbliża się zimno albo już jest zimno, jest sięganie po potrawy tłuste. Można to zauważyć przyglądając się własnemu jadłospisowi w ciągu roku. Gdy panują letnie upały, prawie nikt nie sięga po gęste, gorące zupy, wybierając potrawy lekkie, z dużą ilością warzyw, często chłodniki na bazie fermentowanych produktów mlecznych. Wraz z jesienią zmienia się jadłospis, wychodzi to bardzo naturalnie.

W Rosji zazwyczaj je się zawiesiste, tłuste potrawy. Rosyjskie śniadanie bardzo przypomina polski obiad, bo podawane są pierożki, kasze, kotlety, bliny i inne, podobne potrawy. Najpopularniejsze pierożki, podobne do polskich uszek pielmieni nadziewane mięsem, podawane są w rosole lub wyłowione z rosołu i podane ze śmietaną lub majonezem.

Śmietana jest tam wszechobecna. Dodaje się ją zawsze do bardzo gęstych, zawiesistych zup i innych potraw. Zupy serwowane są na obiad, który poprzedza jakaś sałatka lub inna zakąska zwana zakuską, na którą składają się np. róznego rodzaju śledzie, kawior, bliny, wędzone ryby, marynowane węgorze, ryby w galarecie.

Jeśli chodzi o zupy, najpopularniejsze są barszcze i soljanka. W Rosji znanych jest ponad 50 rodzajów barszczu. Zazwyczaj gotuje się go z warzyw, które są pod ręką i niekoniecznie muszą być to buraki. Tego typu potrawy bardzo często można spotkać na wschodzie kraju, poszukując takich dań sprawdź restauracje w Białymstoku, gdzie menu jest bardzo bogate.

Potrawa z niejasną legendą

Z rosyjskiej kuchni do polskiej przeniknęło wiele potraw, a jedną z nich jest boeuf Strogonow. Krąży wiele wersji legendy powstania tej potrawy. Wspólnym punktem wszystkich tych wersji są czasy carskie i osoba księcia Stroganowa. Ciężko ustalić, czy we wszystkich wersjach chodzi o jednego, konkretnego księcia, ale faktem jest, że sama potrawa jest bardzo smaczna i zawojowała wiele, również europejskich, stołów. Podstawą jej jest polędwica wołowa pokrojona w paski i obsmażona w mące. Kiedyś najlepsze restauracje szczyciły się Strogonowem w swoim menu, często wędrując w różne wariacje na temat tej potrawy, dzięki czemu Strogonow ma bardzo wiele różnych dodatków. Charakterystycznym elementem, oprócz wspomnianej polędwicy, jest charakterystyczny smak śmietanowo-musztardowy z dodatkiem pomidorów i papryki. Strogonow z naszych stołów zawiera również pieczarki i ogórki konserwowe podkręcające dodatkowo smak ostrej musztardy. Jakakolwiek będzie to wersja, ta zupa gulaszowa świetnie zawsze sprawdzi się w czasie chłodów, a jej oryginalny smak i wygląd sprawia, że często gości na różnych imprezach i bankietach.

Cudowne bakterie

Niewątpliwym wpływem kuchni dalekowschodniej jest ukiszanie mleka, dzięki czemu powstają kefiry, jogurty i maślanka. Biorąc pod uwagę obecność bakterii kwasu mlekowego w takich wyrobach i ich dobroczynny wpływ na ludzki organizm, są to najwartościowsze produkty mleczne.

Konserwacja warzyw na długą jesień i zimę wytworzyła w Rosjanach nawyk kiszenia właściwie wszystkiego. Poczynając od popularnej w Białymstoku kapusty kiszonej i ogórków kiszonych, poprzez nieznane u nas kiszenie czosnku, kalafiorów, jabłek, pomidorów i wszelkich innych warzyw. Kiszonki są najzdrowszymi formami surówek i ten zwyczaj jest wart przeniesienia do naszej, polskiej kuchni.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ