Każdy z nas ma swoją ulubioną kuchnię – dla wielu Polaków jest to rodzimy sposób przyrządzania potraw, bazujący w znacznej mierze na ziemniakach, obfitości warzyw oraz stosowaniu w rozlicznych daniach znacznych ilości mięsa wieprzowego i drobiowego. Niemniej jednak, niekiedy warto choć odrobinę wyjść ze swojej strefy komfortu i skosztować przysmaków oferowanych nam przez inne kultury.

Na tę odwagę zdobywają się najczęściej rodacy przebywający na wakacjach w egzotycznym kraju. Pragną oni bowiem przywieźć do ojczyzny możliwie jak najwięcej zdjęć, przepisów i wspomnień, tak aby w zaciszu własnego domu móc nie tylko odbyć intrygującą rozmowę na tematy kulinarne, ale także – przygotować jeden ze specjałów, którego udało im się skosztować na wyjeździe.

Wśród kuchni śródziemnomorskich prym zasłużenie wiedzie ta charakterystyczna dla słonecznej Italii. Co mniej wybredni smakosze na pewno zakochają się w tak popularnych potrawach kuchni włoskiej; jak pizza, spaghetti bolognese, czy w końcu – lasagne. Trudno bowiem skonsumować pyszne kawałki mięsa i warzyw ułożone na chrupiącym spodzie, makaron w pysznym sosie pomidorowym, czy też szalony włoski przekładaniec i nie wykrzyknąć z zachwytu „Mamma mia!”. Wśród naszych rodaków na pewno znajdą się jednakże również miłośnicy nieco bardziej wyszukanych specjałów kulinarnych. To właśnie z myślą o nich przygotowuje się – zarówno w tematycznych restauracjach polskich jak i w ich zagranicznych odpowiednikach – caponata, risotto z kurczakiem, sałatkę caprese, małże lub też zapiekaną dynię. Wszystkie one są kwintesencją włoskiej dbałości o to, aby smak korespondował z wyglądem oraz aromatem przygotowanej potrawy. Nie bez powodu mieszkańcy Italii uznawani są za najlepszych szefów kuchni. Wiedzą oni bowiem jak umiejętnie połączyć ze sobą poszczególne składniki oraz wzbogacić ich smak wybornymi przyprawami. To właśnie te ostatnie stanowią jedną z tajemnic omawianej kuchni. Nie tylko sprawiają, że przygotowane dania kuchni włoskiej smakują ponadprzeciętnie, ale także czynią je lekkostrawnymi – szczególnie w połączeniu z lekkim, niskoprocentowym winem.

W powyższym paragrafie poruszyliśmy przede wszystkim potrawy obiadowe…nie są one jednakże jedyną kategorią jaka może nas zainteresować. Kuchnia włoska to także wyborne i pobudzające wyobraźnię desery, spośród których wymienić możemy między innymi: pączki włoskie, naleśniki na słodko, raviolo con uovo, czy w końcu sernik zabajone. Wszystkie one smakować będą nieziemsko szczególnie wtedy, gdy spożyjemy je na opromienionym słońcem, muskanym wiatrem tarasie w towarzystwie najbliższych przyjaciół lub rodziny. Dla obywateli pięknej i słynącej z muzyki oraz kuchni Italii potrawa ma nie tylko smakować – ma ona także łechtać wszystkie pozostałe zmysły spożywającego, a przede wszystkim jego wzrok i węch. Czym bowiem byłoby ciasto lub deser lodowy bez unoszącego się w powietrzu aromatu wanilii, cynamonu lub imbiru? Jak wydobylibyśmy z nich pełnię smaku, gdyby nie wyglądały one nawet lepiej niż potrawy na okładkach magazynów kulinarnych? Włosi doskonale zdają sobie sprawę z wagi harmonii w kuchni…warto się jej od nich nauczyć!

[Głosów:2    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułWarzywa w formie sypkiej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ