Wieprzowina – fakty i mity

0
492

Jednym z najpopularniejszych rodzajów mięs spożywanych w naszym kraju jest wieprzowina. Statystyczny Polak zjada jej w ciągu roku ponad 40 kilogramów i jak na razie nic nie wskazuje na to, aby jej pozycja miała zostać zagrożona.

Mądry wybór

Jest kilka przyczyn takiej popularności mięsa wieprzowego. Jedną z najważniejszych jest z pewnością szeroka dostępność i przystępna cena. Dużą rolę odgrywa także tradycja. Kotlet schabowy w panierce to stały gość na niedzielnych stołach. Co ciekawe, powszechny pogląd uznający wieprzowinę za nieodłączny element kuchni staropolskiej jest błędny. Zdobyła ona popularność i na stałe zagościła na naszych talerzach dopiero w XIX wieku. Wcześniej królowała dziczyzna, bardzo popularny był także drób.

Wartości odżywcze tego gatunku mięsa to sprawa budząca emocje. Przeciwnicy podnoszą argumenty mówiące wysokiej zawartości tłuszczu, a co za tym idzie – trudnościach trawiennych. Zwolennicy widzą w niej przede wszystkim obfite i smaczne źródło białka. Gdzie leży prawda? Podstawą jest wybór produktu o wysokiej jakości. Sprawdzony dostawca to najlepszy przyjaciel kucharza. Zwróćmy też uwagę na to, z której części tuszy świńskiej pochodzi kawałek użyty do przygotowania potrawy. Różnice w smaku i zawartości substancji odżywczych potrafią być olbrzymie.

Najwięcej tłuszczu, a zarazem najmniej białek odnajdziemy w boczku i żeberkach, dokładnie odwrotnymi proporcjami charakteryzuje się schab i odtłuszczona szynka. Produkty z tej drugiej grupy, dzięki zawartości białka na poziomie sięgającym 24% z powodzeniem mogą być kwalifikowane jako mięsa chude. Co ważniejsze, są to białka wysokiej jakości, dobrze wchłaniane przez nasz organizm i wykorzystywane w niemal 80%. W wypadku drobiu zwyczajowo uznawanego za mięso bardziej dietetyczna, wartość ta nie przekracza 75%. Należy jednak pamiętać, że dodatek jakichkolwiek tłuszczów podczas przygotowywania potraw potrafi diametralnie zmienić te wartości.

Na różne sposoby

Mięso wieprzowe może służyć do przygotowywania całej gamy rozmaitych dań. Sposób przygotowania jest w tym wypadku niezwykle istotny i wpływa nie tylko na smak, ale również na wartości odżywcze. Warto przestrzegać zasady mówiącej, że im tłustsze mięso, tym mniej tłuszczu powinniśmy używać jako dodatków. Oczywiście nie wyeliminujemy go całkowicie, wspomniany schabowy w panierce aż prosi się o usmażenie na smalcu, jednak odsączenie nadmiaru z pewnością nie wpłynie negatywnie na podniebienie, a w istotnym stopniu zadba o nasze zdrowie. Nie należy się również obawiać alternatywnych metod przyrządzania – pieczenie w rękawie foliowym czy grillowanie może stanowić miłe i smaczne urozmaicenie.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ