Znane od zarania dziejów patelnie żeliwne to produkt, który z dumą gościł w kuchniach naszych mam i babć. Z racji swojej niebywałej trwałości, cieszyły się mianem pancernych, wręcz niezniszczalnych. W wielu domach pewnie jeszcze dobrze się zachowały i funkcjonują jak należy. Jeśli zatem opcja wytrzymałości pokusiła nas o zakup, warto poznać kilka faktów.

Zalety i zastosowanie

Żeliwo, z jakiego jest produkowana patelnia żeliwna to stopy żelazowo-węglowe z wysoką zawartością węgla, który wykazuje się parametrami zwiększającymi odporność materiału na rdzewienie. Najważniejszym atutem, jakim bezsprzecznie wyróżniają się tego rodzaju artykuły domowe jest świetne przewodnictwo cieplne. Choć nagrzewają się długo – znacznie dłużej niż inne, bardziej współczesne jej odmiany – to jednak także dłużej utrzymują ciepło. Równomiernie nagrzewająca się powłoka w istotny sposób zwiększa przyjemność smażenia, a dzięki swojej niekwestionowanej trwałości, może posłużyć nam przez całe życie. Prawda, że zdumiewające? Oczywistym jest, że aby tak się stało, muszą być odpowiednio pielęgnowane. Czy to wszystko, co można powiedzieć o patelniach żeliwnych? Oczywiście, że nie! Wspomnieć należy również o ich zastosowaniu. Świetnie bowiem sprawdzą się do duszenia potraw i sosów, gotowania, jak i smażenia. A dzięki swojej niesamowitej twardości, wykazują się odpornością na wybrzuszanie i odkształcanie. Jednym słowem – produkt idealny!

Czy możemy powiedzieć coś o wadach?

Niestety, patelnia żeliwna, jak każdy inny produkt, nie jest pozbawiona mankamentów. Do najważniejszych z nich możemy zaliczyć podatność na różnice temperaturowe. Tego rodzaju sprzęty należy rozgrzewać powoli, na małym ogniu. Podobnie sytuacja przedstawia się przy wystudzaniu. Narażenie jej na gwałtowny skok termiczny może grozić uszkodzeniu, a nawet pęknięciu! Poza tym, żeliwo jako materiał jest wrażliwe na działanie rdzy. Aby zatem uchronić jej powierzchnię przed korozją, po każdym myciu zachodzi potrzeba dokładnego wytarcia do sucha. Te raptem dwie wady dotyczą patelni żeliwnych. Przyznać jednak należy, że nie są na tyle znaczące, aby w skuteczny sposób eliminowały możliwość użytkowania. Wystarczy bowiem wdrożenie innych praktyk i otoczenie jej odpowiednią troską, aby nienagannym wyglądem cieszyć się przez całe życie!

Konserwacja – kluczem do sukcesu

Aby zatem patelnia żeliwna nie straciła swojego uroku, konieczne są specjalne zabiegi konserwacyjne, które należy wdrożyć tuż po zakupie. Mianowicie, nową patelnię natłuszczamy olejem i rozgrzewamy w piekarniku do 150 stopni. Po wystudzeniu, ścieramy nadmiar tłuszczu i kilkukrotnie powtarzamy proces nagrzewania. Jeśli regularnie będziemy pokrywać jej powierzchnię olejem, zmniejszymy podatność na rdzę. Pod żadnym pozorem nie możemy poddawać jej działaniu detergentów ani wkładać do zmywarki. Do czyszczenia sprawdzi się druciana szczotka lub zmywak. A dla przedłużenia żywotności, od czasu do czasu konserwujemy ją solą kuchenną, sypiąc grubą warstwę na jej powierzchnię, a potem rozgrzewając.

[Głosów:1    Średnia:4/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ