Czy jest coś bardziej czekoladowego od samej czekolady? Okazuje się, że tak! Przekonaj się o tym, przygotowując muffinki czekoladowe o wyjątkowo intensywnym smaku, któremu nikt się nie oprze. Tradycyjne angielskie babeczki to jeden z najlepszych sposobów na prosty i szybki deser. Ich wykonanie polega głównie na połączeniu ze sobą mokrych i suchych składników podanych w przepisie. Popularne są zwłaszcza muffinki czekoladowe – wilgotne, puszyste, wręcz rozpływające się w ustach. Dzięki dużej zawartości czekolady, poprawią humor zawsze wtedy, gdy odczuwasz spadek endorfiny, hormonu szczęścia.

Składniki, czyli czekolada… dużo czekolady!

Mocno czekoladowe muffinki to spełnienie marzeń każdego miłośnika łakoci Potrzebna do ich przygotowania tabliczka mlecznej czekolady nada babeczkom nie tylko apetyczny kolor, ale przede wszystkim obłędny smak. Gwarantujemy, że po upieczeniu babeczki znikną równie szybko, jak powstały. Zobacz, jakich składników potrzebujesz do przygotowania tej intensywnie czekoladowej przekąski na każdą okazję.

Składniki na mocno czekoladowe muffinki:

1 tabliczka mlecznej czekolady
½ tabliczki białej czekolady
2 łyżki kakao
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 szklanki cukru
150 g masła
2 jajka
150 ml mleka

Raz, dwa i czekoladowe muffinki gotowe

Muffinki swoją ogromną popularność zawdzięczają przede wszystkim prostocie przygotowania.
Z upieczeniem babeczek bez problemu poradzą sobie nawet mniej wprawieni cukiernicy. By otrzymać mocno czekoladowe muffinki połącz ze sobą wszystkie składniki wymienione w przepisie. Pamiętaj jedynie o tej podstawowej zasadzie – suche produkty, czyli mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia wymieszaj ze sobą w jednej misce. Mokre – mleko, jajko, roztopioną czekoladę z masłem – w osobnej. Następnie mokre składniki przelej do suchych, a całość szybko wymieszaj. Im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym babeczki będą twardsze i bardziej podatne na opadanie. Na koniec do masy dodaj jeszcze pokruszoną na mniejsze kawałki białą czekoladę. Dzięki niej, upieczone babeczki będą rozpływać się w ustach. Tak przygotowaną masę przelej do foremek. Czekoladowe muffinki powinny spędzić w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 25 minut. Za pomocą patyczka sprawdź, czy są już gotowe. Nie wyciągaj ich od razu, bo nagły spadek temperatury sprawi, że babeczki opadną. Lepiej pozostaw je jeszcze przez chwilę w otwartym piekarniku.

Muffinki czekoladowe z dekoracją

Babeczki na słodko są nie tylko proste i pyszne. Dzięki odpowiedniej dekoracji mogą być też małym, słodkim dziełem sztuki! Wyraziste muffinki czekoladowe pięknie ozdobisz lukrem, kolorową posypką lub masą plastyczną. Największym fanom czekolady polecamy jednak przygotowanie w kąpieli wodnej polewy ze 100 g czekolady deserowej. Jej lekko gorzki smak doskonale zrównoważy słodycz babeczek, a błyszcząca konsystencji sprawi, że będą lśnić na talerzu. Oczywiście nie za długo, bo znikną z niego w ekspresowym tempie!

Szukasz więcej czekoladowych inspiracji? Polecamy przepis na mocno czekoladowe brownie

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ