Chociaż kuchnia włoska kojarzy się przede wszystkim z pizzą oraz makaronami, słynie również ze smacznych deserów. Jeżeli chcesz poczuć się jak we włoskiej kawiarni, skosztuj wykwintnych słodkości. Wiele z nich przygotujesz samodzielnie – poznaj przepisy na najpopularniejsze.

Masz ochotę na deser panna cotta? A może jesteś miłośnikiem prawdziwego tiramisu? Wcale nie musisz wybierać się do Włoch – wystarczy, że dotrzesz do restauracji serwujących włoskie jedzenie, np. Gusto Dominium w Krakowie. Jeżeli drzemią w tobie zdolności kulinarne, smaczne desery możesz przygotować również samodzielnie.

Panna cotta w wielu odsłonach

Baza jest zawsze ta sama, ale dzięki dodatkom ten tradycyjny włoski deser zmienia swoje oblicze. Panna cotta pachnąca wanilią, polana musem malinowym  (tak serwowana jest np. w Gusto Dominium w Krakowie) czy z dodatkiem nutelli – zachwyca swoją delikatnością.

Podstawą tego deseru jest śmietanka kremówka, jogurt naturalny (lub maślanka) oraz żelatyna. Słodyczy dodaje cukier, a przyjemnego aromatu – ziarenka z laski wanilii.

Ciasto tiramisu

Wyraźnie migdałowe z lekką nutą kawy – tak w kilku słowach można opisać tiramisu. Ciasto, przyrządzone z warstwy biszkoptów nasączonych kawą i likierem Amaretto, przykrytych grubą warstwą kremu z serka mascarpone, jajek i cukru, na wierzchu posypane jest warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady. Warto przy tym podkreślić, że nie istnieje jeden uniwersalny przepis – ciasto występuje bowiem w wielu regionalnych odmianach. Chociaż we Włoszech tiramisu spożywa się na drugie śniadanie, w Polsce stanowi formę deseru. Idealnie smakuje mocno schłodzone, podawane z espresso lub latte.

Torta di ricotta

Torta di ricotta to włoski sernik na bazie serka ricotta. Jest zwarty i wilgotny, ale zarazem delikatny i lekki. Skrywa w sobie sporą ilość migdałów i rodzynek, zaskakując jednocześnie aromatem świeżych pomarańczy.

Panforte

Panforte to ciasto, które – choć pochodzi z Sieny – jest niezwykle popularne w Toskanii. Urzeka swoim silnie orzechowym smakiem, który miesza się z wyrazistością suszonych owoców. Z uwagi na zastosowane przyprawy, kojarzy się z piernikiem. Jest jednak bardziej sycący i słodki. Chociaż panforte to ciasto podawane głównie w okresie Bożego Narodzenia, smakuje bez względu na okazję.

Castagnole

Castagnole są jednym z tradycyjnych włoskich deserów przyrządzonych w okresie karnawału. Dlatego należą do rzadkości w polskich lokalach gastronomicznych, takich jak Gusto Dominium w Krakowie. Castagnole przypominają polskiego pączka i kruche ciasteczka  – szybko rozpadają się w ustach. Są lekko słodkie, dzięki czemu przypadną do gustu wielu osobom. Jako że przepis jest bardzo prosty, warto pokusić się o ich samodzielne przygotowanie – nie tylko w okresie karnawału.

Jeżeli masz ochotę poznać smak słodkości prosto z Italii, odwiedź włoskie restauracje działające w twoim mieście, np. Gusto Dominium w Krakowie. Skosztuj wszystkich i wybierz swoje ulubione desery, a następnie spróbuj przygotować je samodzielnie w domu.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ