Mąka

Rodzaj mąki, z którą mamy do czynienia zazwyczaj oznaczana jest poprzez podanie nazwy zboża, z którego została wyprodukowana, grubość zmielenia, określający jej typ oraz nazwę handlową. To ta zwyczajowa nazwa określa produkt jako mąkę poznańską, wrocławską lub mazowiecką. Jedne będą lepsze do wypieku ciast, a drugie z kolei lepiej sprawdzą się przy wyrabianiu makaronu. Na czym zatem polega różnica?

Co to jest typ mąki? 

Każda mąka ma swój określony typ w zależności od stopnia zmielenia ziarna, z którego jest wytwarzana. Oto nazwy zwyczajowe różnych rodzajów mąki:

  • mąka poznańska – nadaje się najlepiej do wyrobu ciast na pierogi i kluski, a także – pizzę. To także najlepszy wybór na zasmażki,
  • mąka mazowiecka, zwana także luksusową – to najlepszy wybór do ciast drożdżowych,
  • mąka tortowa – polecana do wypieku ciast biszkoptowych,
  • mąka wrocławska – najlepsza do ciast francuskich i naleśników. Odpowiednia do zagęszczania zup i sosów.

Pieczywo, makaron, naleśniki?

Im mąka jest delikatniejsza, tym jej typ jest niższy. Na rynku najwięcej rodzajów rozróżniamy wśród mąki pszennej. Jej przedział numeryczny zaczyna się od 400 i 450. Tak oznaczamy na przykład mąkę mazowiecką, która świetnie sprawdza się przy wyrobie lekkich ciast biszkoptowych oraz naleśników. Natomiast popularna mąka wrocławska typu 500 jest polecana  to ciast kruchych takich jak francuskie czy półfrancuskie.

Choć mąka poznańska, podobnie jak wrocławska, jest oznaczona numerem 500, to lepiej sprawdza się przy pizzy, jak i również do ciast kleistych na pierogi lub kopytka. Od 650 zaczynają się mąki idealne do cięższych wypieków takich, jak pączki. Natomiast skrobie typu 750 i 1400 oraz więcej, sprawdzają się doskonale do wyrobu domowego chleba.

Wiedząc, ile rodzajów mąki jest dostępnych na rynku, możemy wybrać idealną mąkę do każdego rodzaju wypieków. Dzięki odpowiedniej mące nasze ciasta i potrawy nabiorą lepszego smaku i odpowiedniej konsystencji.

Przepisów na wypieki z użyciem różnych rodzajów mąki szukaj na stronie: basiazsercem.pl.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ