Bio spirulina to alga, które może dostarczyć do naszego organizmu wielu, niezbędnych składników odżywczych. Staje się ona coraz bardziej popularna, jednak ciągle podczas jej stosowania nasuwa się wiele istotnych pytań. Co dokładnie zawiera i kto powinien ją spożywać?

Jak wybrać?

Najczęściej bio spirulina występuje w postaci proszku lub tabletek. Pierwszy rodzaj jest bardziej popularny i chętniej wybierany, ponieważ bez problemu można dodać go do napojów lub różnego rodzaju dań. Najlepiej wybierać produkty pochodzące ze znanych nam źródeł, właśnie z oznaczeniem „bio”, wtedy bowiem mamy większą pewność że produkt jest ekologiczny.

Wiele korzyści

Nie wszyscy mają świadomość tego, jak dużo dobrego dla naszego organizmu może zdziałać regularne przyjmowanie bio spiruliny. Okazuje się bowiem że zawiera ona bardzo duże ilości białka oraz witamin. W jej skład wchodzi aż osiemnaście aminokwasów. Co więcej bardzo łatwo się przyswaja.

Dla kogo?

Tak naprawdę z właściwości bio spiruliny może skorzystać niemal każdy. Jest ona bardzo zalecana sportowcom. Podczas wysiłku fizycznego często stracą oni mnóstwo energii a co za tym idzie składników odżywczych. Alga ta pozwala je uzupełnić i zregenerować zmęczony organizm. Równie dobrze sprawdzi się w przypadku osób borykającym się z ciągłym stresem. Pomoże ona w jego zmniejszeniu i znacznie ułatwi zasypianie. Dzieje się tak za sprawą już wspomnianych antyoksydantów.

Dla zdrowia i urody

Dzięki spożywaniu bio spiruliny możemy lepiej kontrolować swoją wagę. Dzięki fenyloalaninie, mamy większy wpływ na to ile jemy. Bardzo ważną cechą tej algi, szczególnie potrzebną dla osób borykających się z cukrzycą jest zawartość beta-karotenu, cynku i potasu. Składniki te pomagają w prawidłowym działaniu organizmu, a co za tym idzie pomagają w regulacji poziomu cukru. 

Jak widać bio spirulina to naprawdę świetny dodatek do codziennej diety. Duża zawartość białka, witamin z grupy B oraz kwasu gamma-linolenowego z pewnością pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie naszego organizmu i pomogą uzupełnić ewentualne niedobory.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ