Patelnia to na pewno jedno z najważniejszych, kuchennych akcesoriów, który w użyciu jest niemal każdego dnia. Pozostaje tylko pytanie o to, jakie patelnie wybrać do swojego domu: patelnie żeliwne, emaliowane, czy aluminiowe z powłoką nieprzywieralne. Każda z nich ma swoje plusy i minusy.

Patelnie żeliwne

Nie można pomylić ich z żadnymi innymi. Są mocne, wytrzymałe i posiadają długoletnią tradycję. Patelnie żeliwne gościły w domach naszych dziadków i używane były zwłaszcza na piecach węglowych, gdyż pozwalała na to ich konstrukcja i wykonanie. Mimo kuchenek elektrycznych ich użycie nie wyszło z mody , gdyż potrawy na tych patelniach wykonuje się w łatwy i szybki sposób, gdyż na patelni żeliwnej szybko rozprowadza się ciepło, a przy tym posiłki nie tracą swoich walorów smakowych. Na pewno wadą tych rodzaju patelni jest ich waga, bo patelnia żeliwna należy do jednych z najcięższych. Nie można jej używać na indukcji, a także myć w zmywarce. Trudniej jest także z niej usunąć przypalone potrawy. Niemniej jednak jest to patelnia, która posłuży na długie lata jak żadna inna.

Patelnie emaliowane

Tanie i dość chętnie przez to wybierane, gdyż powłoka emaliowana zapobiega przywieraniu potraw. Ponadto wytrzymuje wysokie temperatury, łatwo ją utrzymać w czystości, a także co ważne – można jej używać na indukcji. Patelnie emaliowane także należą do klasycznego wyposażenia kuchni, gdyż naczynia emaliowane mają bardzo długą historię i niejednokrotnie pokazały, że są niezawodne. Udoskonalone patelnie emaliowane posiadają nienagrzewające się rączki, a samo przygotowywanie na nich dań jest proste i nieskomplikowane. Nie ulegają zarysowaniu (chyba, że używa się do nich metalowych przyborów kuchennych), ale łatwo mogą ulec obtłuczeniu jeśli nie posługujemy się nimi ostrożnie.

Patelnie z powłoką nieprzywieralne

Podobnie jak patelnie żeliwne, tak i te aluminiowe z powłoką nieprzywieralne są najczęściej wybierane przez szefów kuchni i uznawane są za te najlepsze i najtrwalsze. Zazwyczaj odkuwane z jednego kawałka aluminium, co zapewnia im wytrzymałość i pokrywane kilkoma warstwami nieprzywieralnymi. Patelnie te można w bardzo łatwy sposób utrzymać w czystości – zazwyczaj wystarczy przetrzeć je suszą ściereczką z niewielkim użyciem wody. Użytkowane z zastosowaniem drewnianych lub silikonowych przyrządów kuchennych, patelnie aluminiowe posłużą na wiele lat. Jeśli jednak dojdzie to sytuacji, że warstwa zacznie się ścierać, to patelnie trzeba wyrzucić, gdyż kontakt pożywienia z bezpośrednio z powłoką aluminiową jest niebezpieczny dla zdrowia.

Wybór patelni zależy także od tego, czy w kuchni cenimy nowoczesność, użyteczność, czy najnowsze trendy. Patelnie te różnią się także cenami, jednakże ich jakość jest zbliżona.

[Głosów:2    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ