ciastka świąteczne

Pierniczki i ciasteczka korzenne  uwielbiane są zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych. Nie dość, że są pyszne, to z powodzeniem można używać ich jako ozdób – na choinkę i nie tylko. Nie od dziś wiadomo, że samodzielnie przygotowane pierniczki smakują najlepiej i doskonale sprawdzą się, jako znakomity  upominek dla bliskiej osoby – zamknięte szczelnie w szklanym słoju staną się apetyczną przekąską do kawy.

Jak zrobić ciasteczka świąteczne?

Do przygotowania świątecznych pierniczków będziesz potrzebować: miód, masło, mąkę pszenną i pełnoziarnistą, cukier puder, jajo, sodę oczyszczoną oraz przyprawy korzenne i akcesoria do dekoracji. Odpowiednie proporcje poszczególnych składników znajdziesz na stronie https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pierniczki/najlepszy-przepis-na-pierniczki.

Na początku musisz rozpuścić miód i masło w garnku. W kolejnym kroku do tak powstałej bazy dodaj mąkę pszenną i pełnoziarnistą, wsyp cukier puder, sodę i przyprawy korzenne. Nie zapomnij wbić jaja. Przyszła pora na zagniecenie ciasta. Gdy czynność zostanie wykonana, uformuj je w kulkę, owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na co najmniej pół godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto je i rozwałkuj na kilkumilimetrowy prostokąt. Przy użyciu foremki wycinaj pierniczki. Jeśli planujesz powiesić je na choince, nie zapomnij, przy użyciu patyczka, zrobić im dziurek. Pierniczki połóż na blasze zabezpieczonej papierem do pieczenia i umieść w piekarniku nagrzanym do 180˚C. Piecz przez około 10 minut. Gdy wystygną, przez dziurki przewlecz ozdobną wstążkę lub sznurek jutowy. Możesz również samodzielnie je udekorować. Metod jest kilka i przedstawiamy je poniżej.

Ciastka świąteczne piernikowe – dekorowanie z wykorzystaniem lukru

Dekorowanie pierniczków może być wspaniałą formą wspólnego, rodzinnego spędzenia czasu okołoświątecznego. Co będzie do tego potrzebne? Pomocny z pewnością będzie rękaw cukierniczy i tylki, choć ich brak można zrekompensować zrobieniem improwizowanego rożka z papieru do pieczenia. Wystarczy tylko delikatnie ściąć jego końcówkę, aby móc zapanować nad wydostającym się lukrem.

Jak przygotować lukier? To banalnie proste – wystarczy tylko szklanka cukru pudru i łyżka soku z cytryny (lub woda). Cukier puder przesiej przez drobne sito w celu pozbycia się grudek. Następnie dodaj do niego łyżkę soku z cytryny. Całość starannie ucieraj do momentu powstania jednolitej masy. Gotowe! Możesz już zdobić nim swoje pierniczki.

Wskazówka: Aby lukier na ciastkach nie popękał, pierniczki muszą dobrze ostygnąć. Gdy zamierzasz ozdobić pierniczki kolorową posypką, umieść ją na świeżo polanym lukrze, który jeszcze nie stężał. W ten sposób będziesz mieć większą pewność, że posypka utrzyma się na swoim miejscu.

Ciasteczka świąteczne – dekorowanie z wykorzystaniem masy cukrowej

Świąteczne wzory na pierniczkach dodają im niepowtarzalnego uroku i wprowadzają magiczną aurę do domu. Dlatego rozważ udekorowanie swoich wypieków masą cukrową. To efektowna, a zarazem prosta ozdoba. Do jej przygotowania potrzebujesz: cukier puder, glukozę w płynie, żelatynę, ekstrakt waniliowy i wodę. W pierwszej kolejności żelatynę należy rozrobić w wodzie i pozostawić na kilkanaście minut, aż zwiększy swoją objętość. Następnie żelatynę umieść na kuchence i podgrzać, uważając, aby jej nie zagotować. Dosyp do niej glukozę i wymieszaj. Tuż po przestudzeniu do masy dodaj cukier puder i całość wyrabiaj ręcznie bądź w mikserze. Gdy uzyskasz masę o plastycznej konsystencji, rozwałkuj ją na płaski płat i wycinaj ulubione świąteczne wzory przy użyciu kształtek. Podobnie jak w przypadku posypki, masę cukrową warto przytwierdzić do pierniczków przy użyciu lukru. Możesz także wykorzystać gotową masę cukrową – wystarczy zagnieść ją do momentu, aż stanie się miękka i plastyczna i wyciąć odpowiednie wzory oraz kształty.

Wskazówka: jeśli chcesz uzyskać kolorową masę cukrową, sięgnij po barwniki w żelu. Połącz ją na etapie wsypywania glukozy.

Dekorowanie pierniczków przy użyciu pisaków cukrowych

W sklepie Wszystkiego Słodkiego dostępne są też gotowe pisaki cukrowe, dzięki którym wyczarujesz świąteczne wzory. Wystarczy przyłożyć jeden z nich możliwie prostopadle do pierniczka i równomiernie dociskając tubkę powoli przesuwać dłoń w trakcie tworzenia motywu. Aby dekoracja miała szansę dłużej przetrwać, należy dać jej solidnie wyschnąć. W tym celu pierniczki trzeba odstawić na około 30 minut.

Artykuł sponsorowany.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ