Jak nakryć stół wielkanocny?

Święta wielkanocne to czas, w którym pojawiają się nieśmiałe promyki słońca,
a dzieci mkną z koszyczkami do poświęcenia pokarmów. Do życia budzi się przyroda, więc można w końcu przywitać wiosnę! Stół wielkanocny będzie najlepszą okazją do tego, by to podkreślić. Jak przygotować świąteczny stół tak, by było wiosennie, ale nadal świątecznie i elegancko?

Modne wzory i kolory

Do dekoracji stołu najlepiej wykorzystać elementy w pastelowych, wiosennych kolorach i ożywić całość świeżymi kwiatami, gałązkami zielonego bukszpanu lub rzeżuchą, tak tradycyjną dla świąt wielkanocnych. Śmiało możesz miksować wiosenne kolory zastawy stołowej łącząc ze sobą niebieskoście, zielenie i żółcie, jeśli jednak wolisz uniknąć ferii barw na stole postaw na jeden kolor wybierając naczynia. Modne w tym sezonie jest również łączenie zieleni z różem, wybranie jednego koloru przewodniego i dobranie do niego neutralnych dodatków, ale także folklorystyczne wzory. W nowoczesnych wnętrzach stół nie musi być nakryty obrusem, co dodatkowo podkreśla współczesność designu. Dla dalej modnych, ale już trochę bardziej tradycyjnych nakryć, poleca się białe obrusy, które świetnie wyglądać będą zarówno z kolorową, jak i białą zastawą.

Jakie dekoracje wybrać na świąteczny stół?

Przede wszystkim postaw na symbole wiosny – świeże kwiaty jak tulipany czy żonkile, które nadadzą radosnego klimatu i ożywią wielkanocny stół. Oczywistym jest również motyw jajek i figurek kurczaczków czy zajączków. Niezależnie od tego jaki styl zastawy postanowisz wybrać to powyższe symbole Wielkanocy powinny znaleźć miejsce na świątecznym stole. Świece w formie jajek występują zarówno w bardzo szalonych kolorach, ale znajdziemy wśród nich również stonowane kolory, własnoręcznie malowane pisanki również dostosuj do stylu nakrycia, by stanowiły jego piękną ozdobę. Nie zapomnij
o kieliszkach do jajek oraz serwetkach, które powinny być zarówno praktyczne, jak i ciekawe dla oka.

Co za dużo to niezdrowo

Zasada umiaru obowiązuje również na wielkanocnym stole, należy pamiętać
o tym, by nie przesadzić z ilością kolorów czy dekoracji, które wprowadzą niepotrzebny chaos i będą rozpraszać uwagę. Brak umiaru zepsuje nawet najbardziej dokładnie przygotowywane nakrycie. Każde święto jest okazją do spędzania czasu z najbliższymi, dlatego podczas przygotowywania stołu wielkanocnego pamiętaj, by wazony, kieliszki czy świeczniki nie przysłaniały osób, które przy tym stole siedzą. Piękne pisanki oraz figurki faktycznie będą ozdobą, o ile nie będzie ich w nadmiarze – jeśli dekoracji świątecznych będzie zbyt wiele mogą sprawiać trudności przy np. podawaniu sobie potraw.

Szeroki wybór zastawy stołowej, kieliszków na jajka na Wielkanoc znajdziesz w sklepie z porcelaną.

Dekorując świąteczny stół pamiętaj o tym, że jest to radosny czas, dlatego staraj się ożywiać stół wielkanocnymi figurkami, świeżym kwiatami i kolorami, które kojarzą się z wiosną. Nie bój się łączenia ciepłych i zimnych barw, baw się kolorystyką, by wprowadzała wesoły nastrój. Zachowaj umiar podczas nakrywania, a Twoi goście z pewnością docenią efekt podczas wielkanocnego śniadania.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ