Chleb razowy czy graham

Czy czułeś się kiedyś zdezorientowany z powodu całego zgiełku dotyczącego pieczywa z pełnego ziarna? Wielu ludzi czuje to samo i wciąż zadają sobie pytanie o to, czy chleb razowy czy graham będzie dla nich lepszy.

Czy czułeś się kiedyś zdezorientowany z powodu całego zgiełku dotyczącego pieczywa z pełnego ziarna? Wielu ludzi czuje to samo i wciąż zadają sobie pytanie o to, czy chleb razowy czy graham będzie dla nich lepszy. Okazuje się, że te wątpliwości nie są przypadkowe, bo mamy do czynienia tutaj z tak różnymi tematami, iż rozróżnienie tego może być naprawdę dość kłopotliwe. Cóż, przede wszystkim ważne jest podkreślenia to, że aby ziarno zbóż mogło być uznane za pełnoziarniste, musi zawierać bielmo, zarodki i otręby, które muszą występować w tych samych względnych porcjach. Ale skąd przeciętny Kowalski ma wiedzieć, iż tak w istocie jest?

Informacje o mące typu graham

Mąka graham – czas na najważniejsze informacje. Mąka graham jest rodzajem mąki pszennej i do celów etykietowania żywności można ją uznać za pełnoziarnistą. Różnica między mąką grahamową a zwykłą mąką pełnoziarnistą polega na tym, że składniki ziarna pszenicy, otręby, zarodki i bielmo są oddzielone i osobno zmielone.

Razowiec czy graham?

Zrozumienie tego już przybliży Cię do podjęcia decyzji, czy chleb razowy czy graham jest bardziej dla Ciebie. Bielmo jest częścią ziarna pszenicy stosowaną do białej mąki. W mące graham bielmo jest drobno mielone, dzięki czemu powstaje biała mąka, podczas gdy otręby i zarodki są grubo mielone. To tworzy mąkę, ale obecność delikatnej bieli tworzy inną teksturę w wypiekach. Jednak wszystkie części ziarna występujące w ich oryginalnych proporcjach oznaczają, że mąka graham jest mąką pełnoziarnistą, a nazwy są czasami używane zamiennie, chociaż zwykła mąka pełnoziarnista nie jest bezpośrednim substytutem prawdziwej mąki grahamowej.

 Chleb razowy – tutaj też czas na najważniejsze informacje. Zdrowe pieczywo naprawdę przyciąga coraz większą uwagę współczesnych konsumentów. Wśród związanych z nim wyborów, jest też właśnie ten, który zasługuje na nieco więcej zainteresowania z naszej strony: chleb razowy. Ten chleb powoli, ale zdecydowanie powraca do zestawów łask miłośników wellness. Zanim jednak zdecydujesz się po niego sięgnąć, warto wyjaśnić czym w ogóle jest. Pieczywo razowe jest cięższe i ciemniejsze niż większość innych propozycji na rynku, więc łatwo je odróżnić na półce w piekarni. Podpowiedź: jeśli lubisz pumpernikiel, prawdopodobnie polubisz również chleb razowy. Jeśli będziesz mieć szczęście i trafisz na 100-procentowe pieczywo razowe, to przekonasz się o jego unikatowej, gęstej, lepkiej konsystencji, która wynika z tego, że ma mniej glutenu niż mąka pszenna uniwersalna lub pełnoziarnista.

Chleb razowy czy graham: czas na decyzję! Po przeczytaniu tego artykułu już wiesz wystarczająco dużo, aby móc łatwiej zdecydować, czy chleb razowy czy graham przemówią do Ciebie bardziej. Najlepszym jednak sposobem na to, by mieć pewność, że podjęta decyzja to najlepsza decyzja, jest zwyczajnie dać szansę każdej z dwóch opcji. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by nie podejmować ostatecznego wyboru, ale w swojej diecie znaleźć miejsce na oba rodzaje pieczywa. Może to być bardzo ciekawym i na pewno zdrowym żywieniowo doświadczeniem dla Ciebie i Twoich bliskich.

[Głosów:156    Średnia:2.7/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ