Wyciskarka – przydatne wyposażenie kuchni

W gospodarstwie domowym pojawia się coraz więcej sprzętów o mniej lub bardziej skomplikowanej budowie i zastosowaniu.

Domowy wyrób wędlin – czy warto?

0

Domowe przetwory od zawsze towarzyszyły naszym babciom i mamom. W dzisiejszym, zabieganym świecie mało kto ma czas na robienie domowych przetworów. Wychodzimy z założenia, że to zadanie dla osób, które nie poświęcają się pracy, mają dużo wolnego czasu, ponieważ samo przygotowanie jest nie tylko czasochłonne, ale i trudne. To myślenie jest błędne! Domowe przetwory można przygotować sprawnie i szybko, a smak na długo pozostanie w naszej pamięci. Dzisiaj pokażemy, jak zabrać się za domowy wyrób wędlin.

Meble do kuchni. Jakie wybrać?

Kuchnia to swoista wizytówka domu bądź mieszkania. Zwłaszcza, jeżeli stanowi połączenie z salonem jako aneks, co jest coraz powszechniejszym i coraz chętniej wykorzystywanym rozwiązaniem w nowoczesnym budownictwie. Wówczas jest ona szczególnie wyeksponowana i jej wystrój wyjątkowo rzuca się w oczy. Niezależnie jednak czy tak w istocie jest czy też nie, pomijając już kwestie architektoniczne, każdego dnia spędzamy w niej wiele czasu, dlatego też aranżując to wnętrze warto poświecić mu więcej czasu i zrobić to z rozmysłem.

Wszystko po to, by później czuć się w swojej kuchni jak najbardziej komfortowo i by w miejscu tym panowała przyjazna atmosfera, która sprawi, że z przyjemnością będziemy się po niej krzątać i przyrządzać posiłki dla siebie oraz bliskich. Jeżeli właśnie tego chcemy, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka rzeczy, w tym zwłaszcza na dobór mebli, które w przypadku specyfiki pomieszczenia jakim jest kuchnia, są wyjątkowo istotne.

Na czym polega wspomniana specyfika? Pisząc w skrócie, kuchnia ma być nie tylko ładna, ale i praktyczna i takie też powinny być znajdujące się w niej meble. Miejsca, jak dobrze wiemy, nigdy nie jest w niej za wiele, dlatego pojemne szafki i szuflady na sztućce, naczynia, mniejsze i większe sprzęty oraz jedzenie zawsze będą na wagę złota. Oczywiście wszystko z umiarem, w miarę naszych potrzeb, choć generalnie w kwestii pojemności mebli lepiej już na początku dać sobie więcej luzu mając na uwadze, że z czasem w kuchni czegoś może przybyć.

W przypadku estetyki, aranżując wnętrze powinniśmy patrzeć na nie kompleksowo, mając na uwadze kolor ścian oraz płytek, a także wszelkich urządzeń. Generalnie wskazany jest umiarkowany kontrast, tak by całość nie zlewała się ze sobą i nie stała się monotonna oraz przytłaczająca. Same meble także nie muszą być w jednym kolorze, gdyż inna barwa szafek górnych w stosunku do tych dolnych już może się okazać ciekawym zabiegiem. Ważne jest, by aranżu dokonywać z rozwagą, ponieważ wystrój ma zachwycać, ale nie razić przesadnie po oczach.

Kupując meble kuchenne (np. w sklepie WikiMeble: https://www.wikimeble.pl) powinniśmy zwrócić uwagę na jeszcze jedną niezwykle istotną rzecz. Jest nią mianowicie solidność oferowanych przed producentów rozwiązań. Urządzając kuchnie robimy to zazwyczaj na dobrych kilka lat, a korzystając z niej po kilkanaście razy w ciągu każdego dnia sprawiamy, że meble są wyjątkowo mocno eksploatowane. Ich zakup należy w związku z tym potraktować jako inwestycję i postawić wyłącznie na produkty z najwyższej półki, które dają gwarancję trwałości i wytrzymałości. Zdecydowanie warto wziąć to sobie do serca. Wówczas nasza kuchnia, urządzona zgodnie z powyższymi zasadami, będzie nie tylko ładna i praktyczna, ale i pozostanie taka na długi czas.

Dlaczego warto kupować wyroby regionalne?

0

Wyroby regionalne nie tylko przywołują smaki dzieciństwa, ale też posiadają właściwości zdrowotne.

Tanie dekorowanie kuchennych przestrzeni – czy jest możliwe?

0

Zapewne każdy doskonale zdaje sobie sprawę  z faktu, iż urządzanie kuchni pochłania całe mnóstwo pieniędzy. Meble i kuchenne urządzenia nie kosztują bowiem mało – ale pewne wydatki ponieść po prostu trzeba. Kiedy jednak zabieramy się za dekorowanie kuchennych przestrzeni, jak najbardziej możemy wygenerować sporo oszczędności. W jaki sposób? Już wyjaśniamy!

Niedrogie drobiazgi kuchenne też mogą być stylowe!

Kiedy wybieramy serwetniki, solniczkę i pieprzniczkę, cukiernice czy maselnice, wcale nie musimy kupować tych najdroższych – te w umiarkowanych cenach także mogą być bowiem niezwykle stylowe. To samo dotyczy chociażby firanek czy zasłon, jeśli mamy zamiar je w kuchni posiadać. Na wyprzedażach możemy bowiem nabyć bardzo stylowe modele, dzięki którym kuchenne okno będzie prezentowało się wspaniale.

A co na ścianach?

Kuchenne ściany nie mogą rzecz jasna być nudne i sztampowe, co do tego nie mamy najmniejszych nawet wątpliwości. Dlatego też bardzo poleca się dziś tanie fototapety, dzięki którym będą one prezentowały się bardzo stylowo i przytulnie zarazem Oczywiście to, na jaki konkretnie model się zdecydujemy, zależy przede wszystkim od naszych indywidualnych potrzeb i preferencji, jak również od tego, w jakim stylu i w jakiej kolorystyce urządzone jest to wnętrze.

Mogłoby się wydawać, że ten rodzaj ozdób raczej się  w kuchennych przestrzeniach nie przyda wszak głównie się tu gotuje, pojawia się więc sporo pary, często zmienia się tez temperatura i wilgotność powietrza. Jednak to stwierdzenie dotyczyć mogłoby jedynie modeli, które pamiętamy z lat osiemdziesiątych czy dziewięćdziesiątych (lub nawet i wcześniejszych). Dziś tworzy je się w ten sposób, by nawet kuchenne warunki nie były dla nich przeszkoda w dekorowaniu kuchennych przestrzeni.

Jak można się było domyślić, bardzo wielu klientów decyduje się na zakup fototapety z motywami kulinarnymi – w końcu to one jako pierwsze przychodzą do głowy, kiedy myślimy o kuchennych przestrzeniach. Pojawiają się więc filiżanki z kawą i herbatą, kosze z owocami, kolorowe drinki, zdrowe sodki czy tez kuszące słodkości – jak na tego typu przestrzeń przystało!

Oczywiście jak najbardziej można się zdecydować na coś kompletnie niesztampowego, na przykład przepiękny pejzaż, abstrakcyjny wzór, monochromatyczny model 3d, który powiększy nam optycznie przestrzeń albo dzieło przedstawiające urocze zwierzęta domowe lub te nieco dzikie i nieprzewidywalne egzotyczne. Możliwości jest wiele, a dekorowanie kuchennych przestrzeni tanimi fototapetami to przysłowiowy strzał w dziesiątkę!

Dżem owocowy ze sklepu na równi z tym domowym?

0

Każdy rodzic chce, aby jego dziecko jadło zdrowe i pożywne posiłki. Nie wszyscy mają jednak czas, by odpowiednio je przygotowywać. Przykładowo — dżemy, wszyscy wiemy, że są smaczne i uwielbiamy je jeść. Jednak w obecnych, zabieganych czasach częściej wybieramy dżem ze sklepowych półek niż domowy.

Czy warto kupić lodówkę z dystrybutorem wody?

0

Nowoczesne chłodziarko-zamrażarki to niezwykle wszechstronne urządzenia, które prócz podstawowej funkcji schładzania przechowywanych w ich wnętrzu produktów żywnościowych i napojów, coraz częściej realizują również inne, dodatkowe zadania. Przykładem takiego wielofunkcyjnego sprzętu są lodówki wyposażone w dodatkowy dystrybutor wody oraz, co konieczne przy obecności takiego dystrybutora, specjalny filtr wody do lodówki, który oczyszcza wodę przed jej schłodzeniem.

Jak działa dystrybutor wody w lodówce?

Dystrybutor wody to specjalny zbiornik na wodę umieszczony w obudowie lodówki, z którego można dozować wodę bezpośrednio do szklanki, bez konieczności otwierania lodówki. W najnowszych modelach chłodziarko-zamrażarek dystrybutor uruchamiany jest automatycznie, bez konieczności naciskania jakiegokolwiek guzika/przycisku – wystarczy podstawić pod niego szklankę. W sprzedaży znajdziemy modele lodówek, w których wodę należy uzupełniać ręcznie oraz te, w których dzieje się to automatycznie – lodówki podłącza się bezpośrednio do sieci wodociągowej. W obu przypadkach, przed schłodzeniem woda oczyszczana jest przez wewnętrzny, lodówkowy filtr wody. To on odpowiada za usunięcie z wody wszelkich osadów i innego rodzaju zanieczyszczeń. Najczęściej są to filtry węglowe i mechaniczne, które mają zdolność do wychwytywania zanieczyszczeń różnej wielkości.

Jeśli woda z sieci wodociągowej jest twarda, warto zaopatrzyć się w lodówkę z filtrem odwróconej osmozy, który zmiękczy wodę, wychwytując z niej nadmierną ilość związków nieorganicznych, przede wszystkim soli magnezu i wapnia – sole odpowiedzialne za osadzanie się kamienia w czajniku, na elementach armatury kuchennej lub łazienkowej. Po oczyszczeniu wody przez filtr wody do lodówki następuje jej schłodzenie. Użytkownik dozuje zatem nie tylko wodę czystą, wolną od różnego rodzaju zanieczyszczeń i osadów, ale również wodę delikatnie schłodzoną, co jest idealnym rozwiązaniem podczas upalnego lata.

Jak często trzeba wymieniać filtr wody w lodówce i jak to się robi?

W zależności od modelu filtra i zaleceń producenta, lodówkowe filtry wody zmienia się z różną częstotliwością i przed zakupem nowej lodówki warto upewnić się, jak często będziemy musieli to robić. Sama wymiana filtra nie jest szczególnie skomplikowana i bez problemu możemy zrobić to samodzielnie. Przed przystąpieniem do pracy musimy zamówić/kupić nowy, oryginalny filtr wody do lodówki lub poszukać wysokiej klasy zamiennika, dopasowanego do używanego przez nas modelu chłodziarko-zamrażarki. Na szczęście ze znalezieniem tego typu produktów nie ma dziś większych problemów. Gdy już mamy filtr, odcinamy dopływ wody, zamykając zawór na doprowadzeniu wody wodociągowej, a następnie demontujemy zużyty filtr, odłączając go od wężyków doprowadzających do i odprowadzających od niego wodę. Po wyjęciu zużytego filtra zastępujemy go nowym, pamiętając o mocnym dokręceniu wężyków z wodą. Na koniec odkręcamy powoli zawór i sprawdzamy, czy całość połączenia jest szczelna i czy z wężyków nie cieknie woda.

Z czego zrobić domowy pasztet?

0

Samodzielne przygotowanie aromatycznego pasztetu jest prostsze, niż myślisz. W sieci znajdziesz mnóstwo oryginalnych przepisów na zapiekany w piekarniku pasztet domowy, na bazie różnych gatunków mięs i podrobów wieprzowych. Poniżej znajdziesz listę podstawowych produktów, jakich będziesz potrzebować do przygotowania pasztetu. Oczywiście tę listę możesz modyfikować o dodatkowe, lubiane przez siebie składniki. Proporcje składników również mogą być różne, w zależności od Twoich indywidualnych preferencji oraz tego, czym aktualnie dysponujesz. Pamiętaj jednak, że im więcej gatunków mięsa w pasztecie, tym bogatszy i lepszy jego smak. Co zatem potrzebujesz, do stworzenia domowego pasztetu?

Składniki na pasztet domowy

Podstawą pasztetu jest oczywiście mięso. Najlepiej, jeśli będzie to mięso chude i mięso nieco bardziej tłuste. Dzięki temu nasz domowy pasztet nie będzie zbyt suchy, ale i jednocześnie nie będzie potrawą niezdrową, nazbyt kaloryczną. Najczęściej do przygotowania pasztetu używa się mięsa wieprzowego, takiego jak łopatka, ale równie dobrze pasztet przygotujesz, bazując na mięsie i podrobach drobiowych lub na mięsie z królika. W zależności od gatunku mięsa, z jakiego przygotowujesz pasztet domowy, uzyskasz jego wyraźnie inny smak. Pozostając przy podstawowym, najpopularniejszym przepisie na pasztet, do jego przygotowania, oprócz łopatki wieprzowej, potrzebny będzie Ci również dość tłusty boczek lub podgardle wieprzowe. Do takiego pasztetu warto dodać także mięso wołowe (na przykład pręgę) i ewentualnie mięso drobiowe. Kilka gatunków mięsa sprawi, że Twój pasztet zyska na smaku, a jego konsystencja będzie bardziej zwarta.

Poza mięsem, do przygotowania domowego pasztetu potrzebujesz jeszcze wątróbki wieprzowej lub drobiowej oraz jakiegoś rodzaju tłuszczu do wyłożenia foremki – możesz ją nasmarować smalcem lub wyłożyć plastrami boczku.

pasztet domowy

Dodatkowo do przygotowania pasztetu potrzebne są jajka, bułka tarta, podstawowe przyprawy, takiej jak pieprz czy sól, czosnek i cebula, a także warzywa, które gotujemy wraz z mięsem, w tym marchew, pietruszka i seler.

Jak zrobić domowy pasztet?

Mięso, podroby (bez wątróbki – wątróbkę gotujemy tylko przez około 10 min) i warzywa kroimy w kostkę i gotujemy przez około godzinę. Oczywiście całość doprawiamy przyprawami i wzmacniamy kostką rosołową (bulionem). Bułkę tartą moczymy w wodzie, a następnie łączymy z mięsem, podrobami i warzywami zmielonymi przez maszynkę do mięsa. Do wyrobienia gładkiej masy potrzebne są nam jeszcze jajka. Całość doprawiamy do smaku i wkładamy do wyłożonej tłuszczem foremki do pieczenia. Pasztet domowy pieczemy w piekarniku rozgrzanym do około 200 stopni Celsjusza przez 40-50 minut.

WYBÓR KUBKÓW I SZKLANEK

Każdy napój można pić z jakiegokolwiek rodzaju naczynia, ale nie powinno się tak robić z kilku powodów. Przede wszystkim chodzi o savoir-vivre. Przykładem są kieliszki do wina, które różnią się od ciebie kształtem i grubością ścianek. Nie powinno się podawać czerwonego wina w kieliszkach od wina białego i na odwrót, a warto też wiedzieć, że takich naczyń jest znacznie więcej i każde przystosowane jest do innego rodzaju napoju. Takie zasady nie wzięły się znikąd i nie jest to fanaberia. Kształt kieliszka pozwala lepiej wydobyć aromat napoju, dlatego niektóre są wąskie u góry, a inne są spore i beczułkowate. Nawet sposób trzymania niektórych kieliszków jest uzależnionych od ich rodzaju. Niektóre trzyma się za nóżkę, a inne chwytamy wsuwając dłoń pod czarkę, ogrzewając ją w ten sposób własnym ciepłem, by wydobyć z napoju jak najwięcej aromatu.

Czy sportowcy powinni jeść wafle ryżowe?

0

Wybierając zdrowy tryb życia, często musimy zrezygnować z wielu potraw i przekąsek. Układając dietę i ćwicząc, powinniśmy wziąć pod uwagę kilka ważnych kwestii związanych głównie z dostarczeniem organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych i energii.