sphagetti

Spaghetti aglio olio e peperoncino to włoskie danie, które jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu a do tego niezwykle smaczne. Z pewnością przypadnie do gustu niejednej osobie. Pomimo tego, iż czas przygotowania tej potrawy jest niewielki, to jednak do jej przygotowania niezbędne będzie posiadanie kilku bardzo ważnych akcesoriów. W co zatem należy zainwestować?

Typowa włoska potrawa

Spaghetti to tradycyjne włoskie danie, które składa się ze specjalnego makaronu oraz aromatycznego sosu. Serwuje się je zaraz po przyrządzeniu i posypuje serem najczęściej parmezanem lub pecorino. Przygotowując tę potrawę, należy jednak pamiętać o tym, aby użyć wysokojakościowych składników, ponieważ to właśnie one są kluczem do osiągnięcia sukcesu.

Składniki

Aby przygotować potrawę dla czterech osób, należy przygotować opakowanie makaronu spaghetti, 4 duże ząbki czosnku, średniej wielkości papryczkę chili, 10 łyżek stołowych oliwy z oliwek, pół pęczka świeżej natki pietruszki, 2 łyżeczki soli oraz 5 łyżek parmezanu.

Sposób przygotowania spaghetti

Pierwszym krokiem jest oczywiście zagotowanie osolonej wody najlepiej w wysokim garnku, pamiętając jednak o odpowiednich proporcjach (1 litr wody na 100g produktu). Gdy woda zacznie się gotować, należy wrzucić do niej makaron i gotować do momentu, aż będzie on al dente (lekko twardy, jednak nie surowy). W czasie gotowania makaronu należy przygotować sos. W tym celu należy pokroić czosnek w plasterki, z papryczki chili usunąć nasionka i drobno ją pokroić. Następnie na patelnię należy wylać oliwę z oliwek i dodać przygotowane wcześniej składniki podsmażając przez około 4 minuty. Makaron należy połączyć z sosem, posypać parmezanem oraz natką pietruszki.

Niezbędne przyrządy kuchenne

Do przygotowania spaghetti niezbędne będą takie akcesoria jak tarka do sera, chochla do spaghetti (w sklepach bez problemu można ją kupić), praska do czosnku i ewentualnie młynek do mielenia ziaren pieprzu. Oprócz tego niezbędny będzie wysoki garnek, patelnia oraz nóż.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ